Huliganer

Idag har jag undervisat mina kara sma huliganer (mina dagisklasser med 2 och 3aringar). Idag var de valdigt mycket mer aktiva om man jamfor med sist. Ibland kande man en liten hand som fatt grepp om mina byxor, ibland om mitt har.. haha, de ar sa sota. Idag larde jag dom farger och de blev jatteglada om de hade nagot kladesplagg i just den fargen (en liten kille slangde sig over en liten tjej for att visa mig att hon hade en rosa kofta...)

I mandags sa hande en sak som jag glomt skriva om. Da undervisade jag grade 1 och nar jag kom till klassrummet sa satt en av pojkarna utanfor klassrummet med sin mamma. Hon lamnade av varmare klader till honom (barnen bor har mellan sondag eftermiddag och fredag eftermiddag). Sen nar klassen borjade sa tog assistenten in honom i klassrummet och hans mamma gick. Flera ganger sprang han ut ur klassrummet stortjutandes och ropade efter sin mamma i hopp om att komma ifatt henne.. Tva andra smakillar satt ocksa och grat nastan hela lektionen for att de saknade sina mammor. Det ar ju inte sa konstigt - dom ar sex ar gamla. Vissa ar bara fem.. Jag tycker inte det ar riktigt okej att skicka ivag sina barn fem dagar i veckan nar de ar sex ar gamla (aven om detta ar en bra skola och de verkar ha mycket kul med varandra..). Jag ar ingen foralder men jag tvivlar starkt pa att jag skulle vilja skicka ivag mitt barn sa mycket... Det ar en ganska dyr skola vilket jag antar innebar att foraldrarna i manga fall ar affarsman och jobbar mycket, men anda..

Snart ska vi ga pa lunch och efter det ska vi fira Coco's fodelsedag. Hon far tarta och choklad :) Det kanns som folk fyller ar heeela tiden.. Jag fyller ar om tre veckor, Mario fyller ar fyra dagar efter mig och Charlotte en manad efter Mario.. Men det ar bra for fodelsedag innebar tarta :))))
Efter det ska jag, Mikkel och Michael vara med pa nagon dansovning.. Vi ska kla ut oss pa var skolas stavningstavling och gora en dans med barnen. Jag tror att Mikkel skulle vara Mickey Mouse, Michael skulle vara Superman och jag Snovit.. Far se hur kostymen ar, haha.

Sen ar det packa for Hainan. Imorgon kl 7.50 gar taget! (maste lamna lagenheten typ kl 6..) Sen ar det 21 h pa tag, i den oversta overslafen. Forhoppningsvis trillar jag inte ner..

Hainan kommer bli a w e s o me :)))


Hiss och diss

Dagens hiss:
Bara TVA lektioner kvar innan vi blir lediga och aker till Hainan! Pa fredag bar det av! :)))

Dagens diss:
Dagens diss ar extrem.
Jag dissar totalt den idiot som fick for sig att rana Fiona nar hon var pa vag hem fran jobbet igar. INTE OKEJ!!!

Adress

Om nagon skulle kanna for att skicka lite karlek pa det traditionella sattet:

Sara Andersson
c/o Coco Tan
中国 湖南省 长沙市
洞井镇 砂子塘天华学校
谭洁玉 coco
410007
People's Republic of China

(Kopiera texten in i ett nytt dokument, skriv ut och klistra pa brevet.
Man tror det ar helt omojligt att skriva det dar,
men det ar ungefar 20 ggr svarare an man tror.. )


Storstadsidyll

Jag stannar till och ser blåljusen, en ensam siren som står och tjuter.
Parkbänk, tomglas, några trötta suputer.
Inget nytt under solen - alla jagar sitt bröd. Stan som levde så fritt känns obehaglig och död. Gata, upp och ner, det är samma saker jag ser,
från trängsel, trafik, bort till tomma kvarter.
Gatlyktor blänker, känner fukten från smogg. Tomma ansikten som möts, halva landet utan jobb.
Det är ett system fyllt med regler, byggt på disciplin,
där bara få ser en stege, resten sliter som svin.




Careful

Coco sager alltid till oss att vi ska vara forsiktiga och aldrig ga ensamma, speceillt inte nar det ar morkt. Idag sa kom en av anledningarna fram; For tva ar sedan mordades en utbyteslarare (inte pa var skola, men en skola nara var). For nagot ar sedan mordades aven en primary school-elev i naromradet.
Tror jag forsatter titta pa Ugly Betty pa kvallarna hemma i sakerheten med tjejerna!

Biiiig

Efter nagot som varit en grymt jobbig vecka pa fler an ett plan sa forvantade jag mig inget annat an ytterligare en skitdag.
Det ar da jag kliver in i klass 6, grade 1.  55 par sma ogon som forvantantsfullt tittar pa mig i hopp om en topplektion. Tyvarr, tankte jag. Bear hunt har visat sig vara valdigt svart for 6aringar men jag har inte funnit orken att gora en ny lesson plan.
Jag stallde mig framfor klassen och tankte att det skulle bli 40 skit-minuter.
Jag drillar ordet Big samtidigt som jag visar med mina armar att jag menar att nagot ar stort. Istallet for att bara repetera Big som de andra 54 eleverna sa staller sig en av de sma killarna langst fram upp.
Han bojer knana, gungar lite upp och ner, stracker ut armarna och latsas vara lite arg. Han ser ut som en hiphopare dar han star gungandes med armarna utstrackta. Da oppnar han munnen och sager "Biiiiiiiig" och later som en rysk maffiaboss med sin brytning. Tva andra smakillar anslot sig snabbt och tre sma killar, som ungefar nar till min armbage, star alltsa langst fram i klassrummet och forsoker se ut som farliga, hiphopare/ryska maffiabosser. Varje gang ordet Big kom upp sa stallde sig de har tre killarna sig upp och gjorde samma visa igen, aven om de inte skulle repetera ordet. Jag fick kampa nagot extremt for att halla inne skrattet men sa fort jag klev ut ur klassrummet sa kunde jag inte halla mig langre.
Tank att kunna radda nagons dag utan att ens veta om det.

Jag har sagt det innan och jag sager det igen, grade 1 - vilka stjarnor.

Habits

Det ar konstigt hur snabbt man vanjer sig vid saker..

  • I borjan var squattingtoaletter det varsta som fanns, nu staller man sig hellre i ko for att fa de toaletterna an att ta en ledig vasterlandsk.

  • Pinnar var sjukt forvirrande. Jag hade aldrig atit med pinnar forran jag anlande i Beijing. Nu ar bestick forvirrande och far vi bestick pa restauranger sa ber vi om pinnar.

  • Det dar med att dricka varmt vatten var ocksa en chock. Varfor dricka varmt vatten, det ar ju ackligt? De skrev pa tavlan pa kontoret att vi skulle dricka mer vatten for en manad sen. Nu ar texten borta. Alla dricker varmt vatten. Kom nyss tillbaka fran min klass och vattnet i min kopp hade svalnat och var kallt, urk. Varmt vatten - ja tack!

  • Varmen var outhardlig och jag vande mig aldrig vid den. Att jobba nar det ar nastan 40 grader ute ar bara for varmt. Nu ar det 20 grader ute. Jag ar kladd i langbyxor, stickad kofta och halsduk (jag lyckades trots detta dra pa mig en rejal forkylning). Min kropp kanske vande sig vid varmen trots allt..

Blind?

-Silke....?
- Yes?
- I'm not wearing my contacts..
- Okey, what do u want?
- What is that?
- What?
- The big black thing on the wall...
- OH MY GOD

Irreplaceable

Eftersom Sebastian grater sig till somns varje kvall for att jag namnt Ida och Hanna men inte honom sa far jag val slanga upp en bild pa honom nar han visar sitt ratta jag. Sebastian, detta ar enda anledningen till att jag namner dig - for att du ska sluta grata. (Vi kan latsas att jag saknar dig om du vill?)
SANNA a andra sidan saknar jag faktiskt mycket, och pa riktigt! :)

Sanna (Bobban/bobbo) och Sebastian (base/fdf)



Btw, Fiona tycker INTE detta ar okej! "What's he doing?! She is so small!!!"
MM JUST DET SEBBE - sluta hoppa pa bobban!


Sebbe - kom precis att tanka pa hur bra du gor Beyonce- Irreplaceable, hahahahh

Whaaat?!

Okej. Sa vara tagbiljetter till Sanya, Hainan ar da alltsa INTE bokade. HUR hande detta? Det var fem dagar sen vi sa till var kontakt vart vi ville aka, alltsa samma dag som de slappte tagbiljetterna. Nyss fick man hora: "It's very hard to get tickets to Sanya, she's trying". (WHAAAT?! AR DE INTE BOKADE?!?!?!11) Vi trodde biljetterna bokades for fem dagar sen. Kommer de kunna fixa biljetter? Vad gor vi om vi inte far biljetter? Vi har inte rad med flyget och man kan ju glomma biljetter till Shanghai, Beijing och alla andra stora stader.. s k i t

Happy B-day Fiona!

Fiona fyllde ar sa vi pyntade hennes bord jattefint med massa glitter, ballonger och sanna dar sma saker som snurrar nar det blaser. Till snurrornas fordel sa ar hennes bord precis vid ACn vilket gjorde att dessa sma fargglada saker snurrade heeela dagen, chansar pa att Fiona verkligen var overlycklig over detta :)
Vi gomde oss pa kontoret och efter en del forvirring sa hade vi alla samlats. Tillsammans skuttade vi fram med ett "SUPRISE!!!" nar Fiona kom. Bra start pa dagen? JA! :)










Mid-autumn i bilder


Silke, jag, Charlotte


Frankie




Niko och Charlotte


Niko och Mario







och sist men inte minst....


..hjartan :))

(Fick tyvarr ingen bild pa smilyn, ska kolla med de andra)

J


Mid-autumn

Var som sagt och sag fyrverkerier i onsdags, det var en upplevelse. Aldrig sett nagot liknande. Vi var vid en stor sjo i Changsha och rakterna skots fran en stor o. Det varade i 24 minuter och de bjod pa fyrverkerier formade som blommor, hjartan och smilysar. Awesome! Jag tog lite bilder men min kamera ar inte varldens basta nar det galler fyrverkerier men Mikkel tog en hel del med sin systemkamera sa ska sno dom nagon dag.
Efter fyrverkerishowen motte jag, Charlotte, Silke och Mario upp Michael och Rebecca. Vi gick till Coco bar for en stund och horde ett grymt liveband.


Harbin Ice festival

http://www.google.se/images?hl=sv&q=harbin%20ice%20festival&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi

Tisdag

Idag hade jag varldens varsta samsta jakla skitlektion nagonsin. Bear hunt med grade 1 funkar jattebra i vissa klasser, men tydligen inte alla...
Efter vi haft vara lektioner pa en annan skola sa var det dags att aka hem. Men just det, mid-autumn. Trafik? JA! Det skulle egentligen tagit ca 20 min att komma hem, idag tog det 1,5 h... Vi satt hela bilfarden och diskuterade dodlighet och farliga djur.
Ni kanske har hort denna historien, men iaf: Det var en kvinna (har for mig det iaf) som hade en orm los hemma. Det gick nagra dagar utan att ormen at nagot och till slut ringde agaren till vetrinaren. Vetrinaren undersokte ormen men konstaterade att det inte var nagot fel pa den. En morgon vaknar agaren och ser ormen ligga raklang bredvid henne i sangen. Hon ringer vetrinaren igen som sager till henne att sa fort hon kan lamna lagenheten och stanga dorren. Ormen hade tydligen forsokt svalta sig sjalv, och anledningen till att den lag raklang i sangen var for att se om den skulle kunna ata upp henne. Detta trodde jag var en myt, tills Mario berattar att han last om detta i en tiding.. Det ar alltsa sant. Creepy..
Michael berattade aven om en kvinna som badade i havet i Sydafrika. Det var manga vittnen som sag en jattehaj komma upp som fran ingenstans och sluka henne hel. Den bet inte henne, den svalde henne. Tva sekunder senare var allt over och hajen var borta..
Jag gillar Sverige, valdigt mycket...

Kvallen har bestatt av kortspelande och skypande med mamma.
Vi har aven forsokt bestamma vad vi ska gora efter vart kontrakt har tar slut. Jag har bara tio dagar pa mig. Just nu ser det ut som Xi'an -> Shanghai-> Beijing eller Shanghai->Harbin->Beijing.
Harbin har tydligen en grymt cool ice festival..
Far se om henke kommer hit med, och vad han vill gora :))

Nu ska jag sova och imorgon ska jag sova laaange. Imorgon ska vi aka och kolla pa en 24minuters lang fyrverkeriforestallning (sager man sa?). Det ar mid-autumn har och det firas ganska stort. Dock sa skjuter de fyrverkerier varenda dag har, tror det finns en stor fabrik har i Changsha. Sen ska vi ga ut senare pa kvallen. Vi har blivit bjudna pa ett pyjamasparty pa puben vi var pa sist.. Tror vi skippar det... haha
Det kommer bli ett rent h*lvete att fa tag pa en taxi imorgon eftersom det har nagot med mid-autumn day eller ngt sant som gor att inga bilar far kora eller vad det nu var.. Lyssnade ganska halvhjartat..

Anyway - good night!

Blogg

Har inte sa mycket battre for mig an att sitta och lasa folks bloggar. Den ena ar mer tragisk an den andra.
Kenzaz ar helt okej, paows (stavning?) verkar ocksa normal.

Kissies och Dessies (?), vad ska man saga.... Snacka om att forstora sig sjalva. Lycka till att nagonsin bli tagna pa allvar. Fast ni kanske nojer er med att ha extremt lite klader nar ni forsoker dansa till latar som Skaka rumpan? Toppen av karriaren, grattis. Vad har kissie kvar att operera t.ex? Hon har daremot en hel del kvar att lara. Laste nyss pa hennes blogg att hon traffade en engelsk kille fran Kanada..? Dessutom skarde hon sig forut och hon ar Sveriges kandaste bloggerska (det gor ont i min sjal att skriva detta).

Efter att ha glidit runt pa lite olika bloggar sa har jag fatt uppfattningen att alla ar kompisar med alla, samtidigt som de anmaler varann for misshandel och skit? Avskum haller ihop, right?
Jag kan daremot inte saga att det inte ar underhallande att lasa deras bloggar.
Dessie ar tjejen som tycker det ar coolt att svalta sig sjalv "jag kommer inte ens kunna ata halva salladen....". Jag kan ju inte saga att detta forvanar mig eftersom hennes hjarna statt pa stand-by de senaste aren.
Kissie ar tjejen som hunnit adstakomma mycket. Jag menar, vem lyckas forstora sitt rykte, sitt utseende, sig sjalv och sitt liv, innan man fyllt 20?
Hoppas ni aldrig inser hur folk ser pa er.
Njut av ungdomen nar ni inte behover bli tagna pa allvar.
Hoppas ni fortsatter med era underhallande bloggar for det finns bara ett annat satt for er att tjana pengar.



Fast just det, jag ar ju bara avundsjuk...

Mamma!

Nu borjade jag tanka pa choklad bara for det. Mamma och pappa, nar ni hamtar mig pa flygplatsen sa ar allt jag onskar mig en pase med godis fran karamellkungen!!!!!!!!! Jag kan ga hem bara jag far lite svenskt godis!
Ni vet vad den ska innehalla. Sa gor val Ida, Sanna och Hanna med.. Det ar ju inte mycket att halla reda pa precis... :))


Chocolate

Lat mig presentera var gatas skonhet: Chocolate



Vi misstanker att Chocolate har fott sma chokladbabisar. Maste ju dopa dom ocksa.. Geisha, Marabou och Lysmelk kanske?





(Mitt chokladberoende har nog blivit varre sen jag kom hit. Nu gillar jag till och med kinesisk choklad och det sager inte lite.)

Helgen

Det har varit sa skont att ha helg! Valbehovligt. Igar satt vi hela kvallen framfor Ugly Betty, tror vi sag fem avsnitt eller nagot sant..
Idag akte vi till en skitstor underground market som har massa smaaffarer och man far kopsla fram priset pa allt.
Vagen dit blev inte riktigt som tankt. Vi blir upplockade av en taxi som redan hade en person att kora. Efter att ha akt en sjuk omvag sa inser vi att taxichaffisen faktiskt inte vet vart stallet vi ska till ligger (sag att du inte vet istallet for att nicka nar man ger adressen...........................). Fick ringa Daisy som fick prata med chaffisen for att sen mota upp oss och visa honom vagen. I vilket fall kopte ingen nagonting (?!). Ingen var riktigt pa shoppinghumor. Efter vart forsok till shopping sa gick vi till pizza hut och kakade. HELT OKEJ :))

Nar vi kom hem sa var det bara att satta igang med lesson planning.. Inte lika roligt. Nar det var klart sa kollade jag och Silke slutet pa Twilight som vi borjade titta pa igar. Sen nar vi skulle satta igang New moon sa inser vi att vi bara har fodralet och skivan ar borta. Nastan alla filmer vi kollat pa har blivit lamnade av de som varit har innan. Antar att de gillade New moon och tog med den hem.. Vi far helt enkelt kopa den for 5 kr, inte sa farligt dyrt. Det var forsta gangen Silke sag Twilight och hon har inte sett nagon av de andra tva heller. Jag har sett tvaan en gang men inte trean. Kommer daremot inte ihag tvaan alls. Vi far ga pa dvd-jakt under vara tre lediga dagar. Vi har ons,tors,fre off. Jobbar daremot lor, son, man, tis, ons, tors. Pa torsdagkvall aker vi till Hainan, yeeeey :))))

Nu ska jag sova. Vi maste aka till en annan skola 7.20 imorgon for att delta pa ytterligare en opening ceremony.
Go natt!

Chemicals are rushing in my bloodstream

Uhh, jag dodade precis en spindel. Jag har lite blivit utsedd till spindeldodaren i var lagenhet eftersom jag ar den som freakar ut minst. Denna spindel var dock extremt ackling, den var svart och vit och overlevde min forsta attack genom att hoppa ivag.. Jag gillar inte riktigt att inte veta om de ar giftiga eller inte. Hemma tar jag dom oftast pa papper och skickar ut dom utan att doda dom men har ar det slakt som galler. Det ar ocksa anledningen till att de maste dodas om man ser dom, man vill inte riskera ha en giftig spindel vandrade omkring i lagenheten. Urk.

Anyway, vi var ute igar. Det var jag, Silke, Charlotte, Michael och Mario som gick ut. Eftersom vi ar fem sa maste vi ta tva taxibilar. Jag och Michael drog nitlotten (igen). Var chaffis valde en skitvag som inneholl sjuka koer. Vi rorde oss knappt. Efter att ha suttit fast pa samma stalle i en kvart sa smsar Charlotte att dom ar framme.. En dryga halvtimme senare ansluter jag och Michael. Vi var pa en mysig bar som spelade mestadels RnB (ej kinesisk!!!). Killen som agde baren var ung, inte aldre an 25 och han var helt okej pa engelska. Han bjod oss pa en hel del. Fick lite panik nar han gav mig en whiskey, gillar inte riktigt det. Sa fort han tittade bort sa foste jag over den till Michael och Mario sa de fick dricka. Det ar ju oartigt att inte dricka upp.. Silke fick nagot hon trodde var vatten. Efter ett och ett halvt glas inser hon att det ar vodka..
Tiden gick och natten inneholl breakdance, c-walk, dansande och sist men inte minst KFC. Dagen borjade kl 6 pa morgonen och slutade kl 4 nasta morgon, man somnade ganska gott jaa.. :)
Lamnade tyvarr kameran hemma sa det blir inga bilder, tar med den nasta gang!

Lordag idag, slappdag. Planen ar att aka till Walmart for att handla och kaka mat nagonstans. Kvallen kommer spenderas framfor tvn med antingen Ugly betty eller om vi koper nagon ny film.
Nu ska jag duscha, ciaoo!


Bilder fran veckan


Hi, my name is Joe and I work in a button factory...


Push that button with your nose...







Baby class.. Det ar iallafall en liten kille som hoppar runt tillsammans med mig :))



Dar ar han igen, stjarneleven! :)


Fredagsmiddag, Charlotte, Silke, jag, Fiona


Mikkel, Michael, MJ (Michael Jackson/jr, driver Michaels son), Michael (driver), Mario


Michael var saa nara att ta en tugga av kycklingen, och da snackar vi kycklingens huvud...

Fredag

Klockan ar 19.30 och temperaturen i det nu morka Changsha ligger fortfarande pa stabila 34 grader.

Idag hade jag sex lektioner. Fyra lektioner med grade 1 (6aringar) och tva baby classes (2-3aringar). Intressant. Ar helt enkelt slutkord och min rost likasa. Lektionerna handlar trots allt mest om att lyckas overrosta 60 elever.

Snart ska jag gora mig iordning lite, sa mycket som jag orkar. Vi ska ut och kolla in lite nattliv i Changsha ikvall :)
Vi ska forsoka hitta nagon bar som Fiona pratade om (som vanligt far vi den kinesiska adressen att visa taxichaffisen).

Bilder kommer antagligen imorgon, jag har en grymt bra bild fran kvallens middag :))

Ciaoooo

Torsdag

Denna jobbveckan har faktiskt gatt ganska snabbt, redan torsdag! :)
Idag ska Coco ta med oss och shoppa lite men jag ska forsoka att inte kopa sa mycket..

Fem natter pa hostel pa Hainan, Sanya ar bokat! Oh Yeah! (<- namnet pa stallet.. haha)
http://www.travellerspoint.com/accommodation/49290-Sanya-OH-YEAH-Beach-Hostel/#property_description

Det kommer bli sa grymt kul!!!! Det ar jag, Michael och Mario (fr Changsha), Martha, Rebecca, Lasse, Patrick och Ann :)))) Jag langtar sa sjukt mycket! 14 dagar kvar till avgang, nedrakningen ar paborjad.

Person of the day far bli Ann som andrade sig fran Inner mongolia till Hainan i sista stund! :))








Onsdag

Idag var vi pa east campus och undervisade. Jag hade grade 4 och grade 5. Kul att ha lite aldre barn sa man kan gora lite mer saker. Vi spelade pictionary och whisper game. De ar ganska hogljudda men efter egen erfarenhet sa vet jag att det ar mycket battre an en klass som inte sager nagonting nagongang. Vi skulle egentligen haft lektioner pa ytterligare en annan skola denna eftermiddag, men min och Silkes blev installd. Vi far istallet sitta pa kontoret och... blogga(?). Vet inte riktigt vad jag ska gora..

Vi har pratat en del om hosten, Halloween och julen.
Hosten verkar inte ha nagra planer pa att komma till Changsha i ar, eller sa ar det bara jag som ar lite otalig. Det var 35 grader och sol i formiddags. Antagligen annu varmare nu. Att man maste ha langbyxor underlattar ju verkligen inte alls..
Halloween, skulle vara skitkul med en maskerad eller nagot. Men da maste vi antagligen aka till nagon annan stad for att mota upp lite folk. Man kanske borde styra ihop nagot?
Jul. Den kommer ju bli lite konstig i ar. Forsta gangen hemifran. Far forsoka pynta lagenheten sa gott det gar, byta julklappar med de som ar har och forsoka komma pa nagot vasterlandskt att ata.. Typ aka till IKEA och kaka kottbullar (och MMMARABOU)...

Ikvall funderar jag starkt pa att gora pannkakor. Far se om jag orkar :)





Opening ceremony pa var skola

Bilder fran var opening ceremony:

http://www.sztthedu.com/newsInfo.aspx?pkId=13890


Lat oss ta pinsamhet till en ny niva

Grade 1, mina sma stjarnor. Sexaringarna som forsoker sa mycket fast de inte forstar ett skvatt av vad jag sager. Detta har resulterat i att jag gjort Head, shoulders, knees and toes-sangen sjalv framfor tva klasser innehallande 60 elever (ja, rorelserna med...).

Jag trodde faktiskt att jag skammt ut mig tillrackligt for dagen, men ack sa fel jag hade..
Idag spelade vi in forsta avsnittet av vart tv-program (mitt, Charlottes, Silkes, Marios, Michaels och Mikkels). Vi hade ett par elever med oss och gjorde sangen om Joe som jobbar pa en knappfabrik (kand pa sv som: hej jag heter Bengt. Jag jobbar pa en knappfabrik, jag har fru men inga barn...). Jag fick halla i introduktionen av var show som vi kallar eTV (english tv), som tur var slapp jag vara leadern i sangen. Vi trodde att det bara var ett antal tusen elever som skulle se klippet. Efter fragar vi Coco hur manga som kommer se klippet (de lagger upp den pa skolans hemsida som jag inte kommer ge er....): "Maybe 1 million, our school is really famous in Hunan". OKEJ.....

Jag tror jag har bestamt vad jag ska gora pa min lediga vecka i okt. Shanghai far vanta, just nu langtar jag till lugnet. Lugnet som man hittar i Sayna, Hainan island! :) Ger det till mig sjalv i lite tidig 20arspresent, Grattis till mig :))




POTD

Persons of the day
Tyler Gleason & Anna Brooks











I  m i s s  y o u


Blogg ska det va!

Blogg.se funkar bra men det gor inte blogspot.com.
Ida, det ar helt omojligt att komma in pa din blogg.. Kina har val blockat den for att alla som har blogspot.com ar lite tokiga.. :))

Vi overlevde

Vi overlevde natten! Inga objudna gaster kom in i lagenheten. Jag ska vara arlig och saga att jag var sjukt radd nar jag gick pa toa mitt i natten (toan med det tidigare oppna fonstret...).

For ovrigt sa kommer jag nog komma hem i januari istallet for juni. De flesta valde 6manadersprogrammet fran borjan men for att vara pa den sakra sidan sa valde jag ett ar. Kanner dock att ett ar har kanske inte riktigt ar min grej.. Sa bara 4 manader tills jag kommer hem :))

I helgen var vi som sagt och shoppade. Det ar verkligen en kraftanstragning att shoppa har, att ga pa stan, att ens vistas ute bland folk. Tank er att ga in i en affar och 95% av alla i affaren stirrar, viskar, pekar. Nu menar jag inte att de bara stirrar nar man gar in utan de stirrar konstant hela tiden. Vissa forsoker folja efter en diskret och tror inte att man marker nagot. Vissa ar inte blyga alls utan fortsatter stirra, peka och viska fast man kollar ratt pa dom.
Jag madde inte sa bra i helgen, hade huvudvark och var trott. Jag holl pa att klappa ihop sakert 5 ggr. Kande bara for att grata, sa trott pa att alla stirrar. Kommer garanterat borja grata i en affar innan jag aker harifran.
Forutom de andra fem som ar har i Changsha har jag kanske sett 3 eller 4 andra vasterlanningar.. I Beijing var det inte sahar illa, forutom pa turistgrejjerna. Da kom de fram och tog kort pa en och helt plotsligt hade man 10 systemkameror runt sig.. Det var anda mer okej an det har. Det har ar konstant - hela tiden.
Ex, vi at pa mcd i helgen. Jag sag tre tjejer som tog kort pa oss med sina mobiler. Vi ater liksom. Eller tog de bara kort for att vi ar dubbelt sa stora som alla har? Ar det darfor alla stirrar i kladbutiker? "Tjockisarna provar klader", "tjockisarna ater", "oj titta, tjockisarna kan faktiskt ga". Eller har de bara aldrig sett vasterlanningar innan?
Jag ska kopa en vit t-shirt och skriva: I'm an alien. My planet is called Europe.
eller kanske klassikern: Take a picture, it will last longer.

Idag har jag en dalig dag vilket kanske framgar. Daliga dagar hemma ar illa, men testa att ha en pa andra sidan jorden.




Freaking out

-Did anyone open the window in the bathroom? (connected to a bedroom)
- Nooo..
- My room is unlocked too..

Mm, sahar freakade vi ut klockan 21. Skitmorkt ute. Fragar killarna om nagon av dom oppnat vart fonster, saklart de inte har. Vi soker igenom lagenheten utan att hitta nagon (eller nagot som saknas).
Har nagon varit har inne? Kom nagon in via toafonstret? Eller ar det bara Ms Yun som gatt in i var lagenhet och av nagon anledning oppnat toafonstret? Laste Charlotte verkligen sin dorr innan vi gick?
Vet inte riktigt hur sovandet kommer ga inatt..


Shopping

Shoppade lite idag :))
Gillar Changshas stadskarna och det faktum att de har en riktig shoppinggata. Kopte en vaska, joggingskor och en munkjacka. Slanger nog upp bilder nagon dag om jag orkar :)) (pa typ allt jag kopt har kanske?)


GRATTIS!!!!!!!!!





Hoppas ni hade jattebra fodelsedagar!! :))

(bilderna tagna fran bilddagboken, begransat med bilder har borta..)

Babylon



Friday night I'm going nowhere. All the lights are changing green to red.
Turning over TV stations. Situations running through my head.

Fredag

Antligen helg!
Varje fredag kommer vi bli utbjudna pa restaurang for att testa massa olika matratter, har var dagens:


Silke, Mikkel, Mario, Frankie


Coco, Daisy, Fiona, Charlotte



Michael akte ivag over helgen, sa har ar resten av ganget :)


Jag och Daisy utanfor restaurangen




Utanfor restaurangen. Som vanligt skriker Frankie: "One more, change positions!!"
och det gjorde vi...


Nytt nummer

landskod:0086
Mitt nr:14789707611
Jag kan svara nar ni ringer och jag far era sms,men jag kan inte skicka sms eller ringa till er.

Battre med skype: sara.e.andersson eller [email protected]

:))

Random pics


Later ju jattegott...?



1: Har man tackning pa kinesiska muren?
2: VEM vill befinna sig dar under ovader?






gatstenen eller?






Nagonting sager mig att de inte riktigt forstar...




Sova lite kanske?


Passa pa att forbjuda glass nar ni anda haller pa..





Festkylskap


IKEA <3









(pa en western toilet)


Annas vagg med bilder vs min. Valdigt stolt over att jag lyckades haffa at mig en liten brollopsbild pa mamma och pappa. Blev positivt overraskad over att hitta en bild pa Axel i min planbok. Extremt stolt over min svenska flagga som jag fick pa IKEA (och som jag saklart tog hem for att forsoka fylla ut min vagg). Anna tyckte val synd om mig sa nar allahjartansdag kom har sa gav hon mig ett brev som jag saklart slangde upp pa vaggen :))
Att jag har en tom fotoram over behover vi ju inte prata sa mycket om...
Anna daremot, ja ni ser ju sjalva... Hennes kompis smog ner grejjen med alla foton i hennes resvaska, Anna hittade det nar hon packade upp. Men jag vinner val anda med min mini-svenne-flagga..?



Varfor tog Anna med mossor?


@ Tunnelbanan. Man far tydligen inte ga i tunnlarna. Saker?


Detta ar min absoulta favoritbild. Skylten hittar man i narheter av ambassader.
Nehedu, inga terrorister pa denna gatan! Tva gator bort gar bra...?





Opening ceremony

Nu har vi haft var opening ceremony. De andrade dansen till "if you're happy and you know it" i morse. Vi fick tva provgenomganger sen var det uppvisning for hela skolan. Det gick bra tror jag, kandes helt okej iallafall. Efter det holl vi vara korta tal som blev oversatta av elever fran arskurs 6. Efter det kom det sex nya elever som knot roda sjalar runt halsen pa oss, sanna som alla elever har har. Jag var inte nervos men sag att eleverna var det, forstaligt. Jag tror vi har blivit lite hardade har. Igar kom vi till en skola och sag att de forberedde for sin opening ceremony och da berattar vara mentorer att vi med ska halla tal. Fine tankte vi. Sen gick strommen sa mikrofonen slutade funka men annars hade vi fatt hitta pa ett tal pa plats och bara kora. Forsta saken man ska lara sig nar man kommer till Kina: Wing it!

Scenen idag var i form av tre hoga trappsteg, trappstegen var jattesmala. Saklart trillar en liten kille ner fran scenen, slar i ryggen och landar pa en blomkruka. Det sag verkligen ut att gora jatteont, lararna kollade om han var okej och sen lyfte de upp honom pa scenen igen (saklart att han inte var okej)..


Vi ska forresten borja lara oss magdans pa mandagar! En av engelskalararna pa skolan kan dansa det sa jag, de andra tjejerna och vara mentorer ska bestalla magdanssjalar (Rosa med guldblingbling saklart) :))


Cool day

Idag var det sa sjukt bra vader (=inte sol). Det var svalt och skont! Bilen matte utetemperaturen till 27 grader vilket ar mycket mindre an de 38 grader vi hade igar :))

Maste beratta en sak.
Vi hade precis satt oss i vanen for att aka till en annan skola. Jag, Silke och Charlotte satt langst bak. Precis nar jag skulle satta igang lite musik sa hor jag nagot prassla i bagaget. Jag tittar men ser inte vad det ar. Det prasslar igen och jag och Silke far lite smatt panik (Jag med min jakla ormfobi...). Vi ber Daisy fraga var chaffis Michael vad som ar i bagaget (han kan inte engelska). Daisy forstod inte vad vi menade med en gang vilket gjorde att vi fick forklara igen och hann stressa upp oss annu mer. Daisy fragar Michael och han svarar med ett av de engelska orden han kan: Chicken!
Det var alltsa Michaels middag som skuttade runt i en lada i bagaget.. Inte riktigt okej..


Imorgon ar det Opening ceremony pa var huvudskola och vi ska halla korta tal med elver som oversatter. Tillsammans med eleverna ska vi sex aven dansa till den underbara sangen "if you're happy and you know it clap your hands...". Jag och Michael drog saklart nitlotten och fick scenen.
Men det ar val inte alls jobbigt...
Pa var skola finns det 11 klasser i varje level om jag inte misstar mig. Det finns sex nivaer. Det ar runt 50-60 elever i varje klass. Det innebar sjukt manga elever, foraldrar och larare som kommer titta. Harligt!!
Ska plugga lite pa mitt tal nu,
tjing!

"My namsa..."

Sa sager en av mina assistenter "My name is..". "My namsa...."
Vill inte ratta henne... haha. Hon ar ju en engelskalarare...

Grade 1 ar verkligen skitsvara att ha.. De yngsta ar fem ar och de aldsta typ 7 ar. Vissa har aldrig haft engelska innan. De kan knappt saga My name is. De flesta kommer inte ens ihag sina engelska namn. Vissa verkar inte ens komma ihag sitt kinesiska...?
De ar sota iallafall. Fick min forsta teckning idag, en snigel :))
Teckningen hanger nu som ensam tavla i vardagsrummet.

Imorgon far vi reda pa vilken alder i kindergarden vi undervisar. Nagon kommer fa 2-aringar. Vad kan man gora med 2-aringar? De kan ju knappt rakna pa kinesiska an, eller?

Imorgon kommer jag ha ett par klasser i grade 4 iaf, kul med elever som iaf forstar lite av vad man sager :)

Nu ska jag sova, maste upp vid halv sju.

Tjing!

Happy B-day Mikkel

Mikkel fyllde 22 ar igar. Vi gick hem till lagenheten och pyntade och grejjade och overraskade honom (fast han hade sin aningar..).


Mario, Mikkel, Michael, Coco, Fiona och Daisy :)


Fodelsedagsmat: Dumplings, friterat ris och ol.


Fodelsedagstartan (kolla Mikkels min)


Mario, Coco och Daisy.
Vi spelade ett kortspel som ar for komplicerat for att skriva ner.

Coco fyller ar den 7 oktober, jag den 17 och Mario den 21. Hoppas pa en fetingfest :))


Living is easy

Hade jag vetat hur man sa det pa kinesiska sa hade jag sagt det, meeeen det gor jag saklart inte.
Har kommer lite bilder pa Changsha och var lagenhet!



Denna hunden bor i ett garage precis intill var trappuppgang. Han har egen sang och far mat och sant.
Han har bara ett oga daremot. Iallafall bara ett fungerande.. Jag gillar honom iallafall.
Det blir inget klappande pa hundarna har, men sa fort man pratar sa viftar han pa svansen:))


Var gate keeper Ms Yuns hund. Dopt honom till Barky eftersom han alltid skaller..



Har en sjon intill vart hus. Nej jag skrev inte fel. Nej, min kamera har inte andrat fargerna. Sjon ar gron och det bor gass i den..


Valkommen in i var lagenhet!


Till hoger har vi Tvrummet. Platt-tv till vanster, soffa till hoger, mitt fonsterblack rakt fram och twister pa golvet. Vad mer kan onska sig?


Matbordet upp for minitrappan till vanster.


Det blaa koket med en flakt vars sladd inte nar nagot uttag = u s e l e s s


Diskutsikt, en sjo med normal farg.


Mitt rum :)



Toa 1: Badkar och western toilet :)


Toa 2: Tvattmaskin, dusch och squatting toilet (i duschen).


Allt som pryder mina vaggar.


Fran och med nu

Jag sitter pa mitt favoritstalle lagenheten - fonsterblacket i vardagsrummet. Datorn i knat, Oskar Linnros pa ipoden.
Ballongerna fran Mikkels fodelsedag igar hanger kvar pa vaggarna. Den tomma tartkartongen star kvar pa bordet.
Gitarren ligger pa soffan. Jag vill spela. Jag borde diska.

Gardagens blodprovstagning lamnade ett marke pa ovansidan av min hand. Jag hoppas det var forsta och sista gangen jag befann mig pa ett sjukhus i detta land.

Min forsta lektion ar avklarad. Hoppas det fortsatter sahar.
Det finns en chans att det kommer bli tio bra manader.

Helen's in Beijing


Ann, me, Linda


Look Stephan, I did it!:))


"One beer too many! TTC 2010 / Ann Fernstrom, Michael Cotton, Sara Andersson"



Beeeeer


Vodka Redbull bucket


Andrew & Christine


Oscar


Beef Burger!!!!




Breathe...

Nu ar det 15 minuter kvar till min forsta lektion borjar. Faktiskt ganska nervost.
Borjar med att undervisa 50 st sjuaringar i 40 minuter. Tror det ska ga bra. Det borde ga bra. Kanns lite jobbigt att jag hela tiden kommer traffa nya klasser i tva veckors tid.Vi har varje klass en gang varannan vecka. Kommer ta typ tre manader att komma fram till elevernas verkliga engelskaniva...

Forsoker koppla bort lektionen och tanka pa nagot annat.

10 minuter kvar.

A n d a s

fb forbjudet

Jag forstar faktiskt inte varfor Kina har blockerat facebook. Inte for att jag har orkat undersoka saken heller men anda...

Mikkels proxy vill inte fungera pa min dator eftersom nagot antagligen fattas i mitt windowsprogram.
Sa nu sitter jag har och vet att om jag lyckas ladda ner freegate sa funkar iallafall den proxyn. Men NEJ. For Kina har blockerat den sidan och alla sidor som liknar den. De har inte bara forbjudit Facebook och Youtube utan aven alla program som far det att funka. Det ar val att ga over gransen...
Det gar inte ens att googla Freegate... Extremt frustrerande.

S k i t

evil eye

Welcome to China.

Har ar det helt acceptabelt att spotta. Nu snackar vi pa riktigt. Man staller inte handvaskan pa golvet nagonsin, for de spottar inomhus. Pa restauranger, i klassrum, pa tunnelbanan...

Sma barn anvander inte blojor. De anvander byxor som ar oppna i rumpan som gor att de enkelt kan satta sig ner och gora sina behov varsomhelst. Pa exempelvis tag eller mitt pa torget.

Det ar inte ovanligt att folk gar baklanges. De gor det for att trana sin balans och helt enkelt for att visa att de kan.
Det ar inte heller ovanligt att folk gar ensamma och klappar i handerna, har inte listat ut vad det ar bra for an..

GLOM den vasterlandska blygsamheten. Den existerar inte har. Att barn stirrar - fine. Men ALLA... Jag testade en jacka igar pa stan, insag att alla stirrade pa mig- tog av mig den och gick darifran.

Lose face - really bad. Man maste akta sig sa man in te gor sa att en kines "skammer ut sig". Detta brukar resultera i att en tjej halva ens egen storlek bar pa alla ens vaskor. Hon erbjuder sig och man far inte saga nej,gor man det sa gor man sa att de lose face. A andra sidan ar de alltid glada och trevliga.

De ger inte upp. Igar fragade vi var grindvakt,som inte pratar nagon engelska, hur man far igangspisen. Det kom ingen gas. Vi pekar pa spisen och visar att den inte funkar. Hon forklarar pa kinesiska. Hon ser att vi inte fattar sa da borjar hon mala i luften. Vi hamtar papper och penna och hon skriver de kinesiska tecknen ( For det forstar ju vi....). Vi tackar iaf och hon gar. Hon kommer tillbaka tio minuter senare med en man och en tandare. De inser att det ar gasen som inte flodar, hamtar nagon annan och kommer till slut tillbaka en sista gang for att fixa det. Att misslyckas ar antagligen sammankopplat med losing face, det skulle forklara varfor de forsoker sa mycket.

Det finns inga trafikregler. Det finns ingen hastighetsgrans. Det finns inga hoger/vansterregler. Det finns inga filer. Trafikljusen blir antagligen bara sedda av vasterlanningar som far panik nar taxichaffisen kor mot rott. Det ar aven dessa vasterlanningar som ar nara att bli pakorda nar de trippar over overgangstallet vid gront  ljus utan att titta sig runt.
In traffic it's chicken race all the way.
Har trots allt detta inte en enda olycka an, sa deras satt verkar ju funka relativt bra.

Kina. Asien. Squatting toliets. Jag har flera ganger kommit pa mig sjalv att valja squatting framfor vanlig toa. Det ar sa mycket mer hygieniskt att inte rora nagonting. For ovrigt alskar jag skyltarna som ar vid de vanliga toaletterna: Please do not step onto the toilet.

De har sa roliga skyltar har. I tunnelbanan sa ar det en skylt precis over sjalva tunneln, som tagen aker i, som sager: No entry. Really..?
Vid ambassader sa ar det en skylt som forbjuder terrorister och bilbomber. Ar det okej pa andra stallen...?

For nagra veckor sedan var vi pa en grym akrobatshow. Helt otroligt duktiga. Akrobater pensioneras nar de ar 18 ar har, deras kroppar ar for slitna. (what?)

Det regnade igar. Jag gillar inte regn hemma i Sverige heller, men detta ar varre. Det finns inga brunnar sa vattnet flyter mest bara runt. Vi gar upp for en ganska lang trappa nar vi ska ga hem och det var som att ga motstroms i en liten fors. Vattnet rann nerat och riktigt skvatte vid varje trappsteg. Dessutom, far man regnet mot bar hud sa kliar det sa sjukt mycket. Allt vatten, ink regn, ar sa sjukt fororenat har.

Det har inlagget blev sa langt att jag inte ens orkar lasa igenom om allt ar korrekt svenska, men blir lite forvirrad nar man skriver svenska eftersom man bara pratar engelska. Manga ord later sakert jattekonstiga men ni forstar nog vad jag menar.

Lite tomt utan chingchongann. EVIL EYE!

Dator och Gitarr, aj i planboken.

Sitter i lagenheten tillsammans med Charlotte, Silke, Mario, Michael och Mikkel. De spelar "oh,shit" (plump). Jag ar sa bra att jag skippar vara med bara for att det ska bli lite spannande.....

Bloggar fran min nya dator for forsta gangen, en vit samsung mini-pc. Sa skont att slippa sno andras datorer. Nu maste jag bara fixa facebookproxyn sa har datorn allt jag behover.Jag behovde bara en liten foratt klara basis, facebook,skype,msn,bilder..
Jag kopte aven en gitarr idag, en svart stalstrangad. Underbart ljud. Vet bara inte riktigt hur jag ska fa hem den till Sverige sen, men det far bli ett senare problem.

I morse fick jag mina aldersgrupper. Jag undervisar mestadels primary level 1&2, level 4/5 tva ganger i veckan och kindergarden pa fredagseftermiddagen. Kul med lite variation. Ganska svart att planera lektionerna for lvl1&2. Jag vill att de ska gora nametags med sina engelska namn. Problem 1: Har alla 60 eleverna engelska namn? Problem 2: Kan dom skriva? Problem 3: Kommer de forsta vad jag vill att de ska gora? Level 1 ar ju trots allt bara 6 ar gamla.. Vi kommer ha tva eveningsclasses i veckan vilket kommer ge 640RMB mer i manaden. Klirr!

Pratade nyss med Anna och fick hora lite skvaller. Tva personer har tydligen blivit tilldelade en skola som inte existerar och bor nu pa hotell i vantan pa att fa en skola. Kul...... Vi hade verkligen tur med var skola, inte haft nagra problem med nagonting.
Idag invigde vi koket och gjorde pannkakor, de blev faktiskt riktigt goda :))

Jag vet inte riktigt vad jag ska gora pa min lediga vecka i oktober. Inner Mongolia eller Shanghai..Eller Guilin? Xi'an? Jag vill sa garna aka till Hongkong men isf maste jag fixa en ny entrence tillbaks in i Kina och vet inte om jag kommer hinna det till oktober..Far ta Hongkong i januari istallet.

Har aven fixat skype: Sara.E.Andersson

Ciaoo!

Changsha

Efter 16 timmar pa ett hard sleeper tag anlande vi till slut i Changsha. Sangarna var harda, sma och det var vaningsangar bestaende av tre vaningar. Jag fick mitten, den oversta var sjukt hogt upp...
Det basta med taget maste anda ha varit hygienen. En liten pojke satte sig och kissade mitt i tagvagnen, och vet ni vad hans mamma gor? Stoppar under en tidning sa han kan gora nummer tva ocksa. Michael ger mamman en blick som sager att det inte riktigt ar okej, sa da tar hon ungen och gar till toan.. Vilket hon borde gjort fran forsta borjan...?

Val framme sa plockas vi upp med en minibuss. Eftersom vi alla hade sa mycket packning sa fick jag och tjejerna aka i Coco's bil. Den var liten och lila. Inuti - Hello Kitty och rosa OVERALLT! Rattmuff, backspegel, handbroms, balten, saten...
Val framme i vara lagenheter sa kan vi andas ut. Lagenheten ar jattefin. Klinker pa alla golv, platt-tv, dvdspelare, divansoffa, koksbord, kok, tva badrum (ett med badkar, ett med dusch), en westerntoilet(!), en tvattmaskin och tre stora sovrum. Alla med stora gaderober och en fet dubbelsang.

Bemotandet har ar ocksa valdigt bra. Vi borjar inte undervisa forran mandag for de vill att vi ska komma in i det och kanna oss bekvama. Vi har en chauffor som kor runt pa oss (som ocksa ar sakerhetschefen pa skolan). Igar tog de oss pa en svang i stan och bjod oss pa jattegod mat (koooott!).
Imorgon ska jag kopa en dator sa da har Coco fixat sa att skolans datorlarare ska folja med mig sa jag inte blir lurad. Hur snallt som helst. Nu ska jag ata micropizza och lamna tillbaka Michaels dator. Jag maste verkligen kopa en egen, ska bli sa skont att slippa snylta pa alla.\

Later!

RSS 2.0