Jul pa Playa Negra

Kanns som det ar dags att jag uppdaterar om jul nu, annars kommer det droja laaange innan jag gor det..

I fredags akte jag, Doris och Mirjam till San Jose och bodde pa hostel. Pa fredagkvallen ringde Daniel och fragade om vi ville med hem till honom och hanga med honom och Miguel och det var helt klart battre an att sitta och dega pa vart hostel :)

Pa lordagsmorgonen kom Daniel och vi akte till busstationen. Fyra timmars bussresa har aldrig gatt sa fort! Planen var att sova lite pa bussen eftersom det inte blev sa mycket somn natten innan men sa blev det inte.
Val framme i Puerto Viejo traffade jag hans mamma, broder och en av brodernas flickvan. Far inte glomma varldens sotaste och busigaste valp, labbe/pitbullmix. Nar vi kom hade han inget namn sa han kallades Bebe men sen blev namnet Paco Tintin. Jag kan inte saga att jag ar nagot massivt fan av namnet.. Paco ELLER Tintin hade varit bra, inte bada, haha. Vi hade en chill lordag. Gick runt pa stranden, powernappade och pa kvallen blev det charader (: Vi bodde hos Roberto och Natalia eftersom the Mansion inte hade plats for oss.

Pa sondagen blev det lite badande och sen akte vi runt till lite olika strander, jattefina! Vadret var inte riktigt pa var sida pa eftermiddagen men det var bra anda. Broderna gjorde nagon sorts tavling for att bestamma vilka som skulle jobba under eftermiddagen. Daniel och Roberto forlorade och fick jobba sa Diego och Natalia tog mig pa en guidad tur runt Puerto Viejo :)
Pa kvallen var alla ratt trotta sa vi akte hem for att kolla pa film, men internet var ratt trott ocksa.. Film blev det ingen. Roberto och Natalia somnade och jag och Daniel pratade oss igenom halva natten.

Mandagen var min planerade hemresedag men efter overtalning sa stannade jag en dag till. Daniels kompis Besly kom ocksa. Kvallen blev det lite clubliv i P.V. Varken jag, Daniel eller Natalia drack men jag blev den utvalda chaufforen. Kul att kora bil! OM jag har saknat det! Vid tvatiden kom det massa poliser till cluben och stangde den for kvallen. Alla andra clubar hade stangt ocksa sa vi akte hem och spelade kort tills jag korde hem de andra till The Mansion och det var dags att ga och lagga sig.

Pa tisdagseftermiddagen blev det hemresa och jag tog bussen till Limon och bytte dar till San Jose-bussen. Efter att Daniel sagt 100 ggr hur jag skulle ga sa kan jag inte fatta att jag gick at helt fel hall i Limon. Haha jag ar verkligen inte bra pa riktningar..
Pa kvallen var jag hemma i kalla Cartago. Det var verkligen skitkallt. I taxin i SJ lyckades jag ta pa mig strumpbyxor trots att jag hade shorts pa mig, winner! Utan dom hade jag frusit sonder.

Idag (torsdag) hamtade jag och Doris Hanna pa flygplatsen! Imorgon aker vi till San Jose for att bo pa hostel over helgen och bara chilla. Sweeeet :)

Hanna har gatt och lagt sig och jag ska nog gora samma, sov inte sa bra inatt.
Buenas noches!

Maneater

Det ar en tjej pa barnhemmet, Fanny 17 ar, som ar SA ROLIG! Jag skrattar SONDER.
Forsta gangen jag var ute och gick med henne fick jag en chock. Haha hon ar saaaaaaaa oversexuell sa det ar inte sant. Hon visslar pa ALLA killar. Ropar efter dom ratt ofta ocksa, typ sexi och guapo (sot). Hahah hon ar sa rolig.
Hon har berattat att hon gillar nar killarna ar lite mulliga och har stora rumpor. Sen gor hon alltid massa roliga miner.
Idag satt jag och Doris och chillade lite i solen efter jobbet nar Fanny gick forbi. Hon stannade och snackade ett tag och hon fragade vad vi gjorde, om vi satt och letade efter pojkvanner. Sen nar bilar passerade sa kollade hon in killarna och om det fanns en var till oss i bilen. Hahah jag gar verkligen sonder nar hon ar san. Bara skrattar. Heeela tiden.
Hon ar helt klart min favorittjej av de stora tjejerna!
Okej, hon ar typ den enda av de aldre som pratar med mig over huvudtaget (Nicole har sagt att hon gillade mina skor en gang.. Raknas det..?).





Julkul

Tjena bloggen!

Det har hant lite kul saker och lite trakiga saker sen sist.

De trakiga ar att det blivit lite av ett glapp mellan oss volontarer som ar pa barnhemmet (typ halsar-knappt-glapp).. Det har lite blivit schweizarna (4 st) for sig och jag och Doris for oss sjalva. De pratar bara tyska hela tiden sa det ar lite svart att hanga med i konversationerna om man sager sa. Dessutom verkar det som om de tror att jag och Doris inte kan leva utan varann. Nu nar mina julplaner andrats lite sa fragade en av volontarerna om Doris ens skulle till San Jose nu nar inte jag ska vara dar hela helgen. Hon aker inte dit for att jag ar dar utan for att komma bort fran Cartago............ Jaja, de far tro vad de vill. Trist att det tror att vi inte har nagon egen vilja bara.
Vissa av dom (iallafall en) verkar ha extrema problem med mig. Hon tilltalar inte ens mig utan hon fragar Doris om vissa grejer som galler mig fast jag star bredvid (jag horde inte detta, jag hade lackat). Jag ska bara forsoka skita i det, jag har ju inte sa lang tid kvar dar.

Nu till de roliga sakerna!
Jag har blivit bjuden hem till en kille jag kanner har i Costa Rica, Daniel. Jag ska fira jul med hans familj i Puerto Viejo. Vi aker dit pa lordag morgon och jag vet inte riktigt nar vi kommer hem.
Huuuur snallt ar inte detta? Bara bjuda med nagon sa pa jul? HUR SNALLT SOM HELST. Det ar vad julen handlar om men man glommer det lite. Det handlar inte bara om familjen utan om alla manniskor. Jag var jatteradd att jag skulle vara i vagen men han kollade med alla och alla tyckte det ska bli kul. Jag langtaaar :)
Kanns som det kommer bli en bra bra jul! Sometimes good things fall apart so better things can fall together :)
Och jag far ju trots allt hela fredagen och fredagskvallen med Doris och Mirjam sa vi ska ha lite lyx pa vart hostel och gora bananer med choklad i och glass till :))) (och sakert massa annat nyttigt).

Nu ska jag duscha och sen forsoka gora en snygg fotlank till Dorisita och ett armband till Mirjam. Julklappar pa hog niva! Haha, lange sen man gav nagon en julklapp som man gjort sjalv. Sa gar det nar man ar fattig. Jag maste hitta nagot till Daniels mamma bara. Lite svart nar man aldrig traffat henne. Onskar jag hade nagon cool svensk sak att ge henne, men nagot sant har jag inte med mig.

Love

Tamales och grishuvud

Igar kom det massor av Dinoras barn och barnbarn hit for att gora Tamales. Det ar en valkand jultradition har. Det var kul att gora dom. Man la en klick majsdeg pa majsblad (?). Pa degen la man ris, kott, 1 bit morot, 1 bit paprika, 1/4 kokt agg, 2 kikartor (?), nagon gron liten pinne (haha) 3 artor och 3 russin. Sen vek man ihop detta till ett paket, i bladet, och sen knots de ihop for att koka i en timme. Det later inte gott och det var det inte heller.
Som tur var fick jag min pa mitt rum sa de sag inte hur jag kampade ner den..
Jag berattade for Doris idag och hon berattade att nar hon fick det sa at hon inte ens upp den utan la den i en platspase i sin vaska och slangde den.. Haha

Igar sag jag dessutom ett helt grishuvud i kylskapet. Utan ogon. Med har kvar. Det var mysigt.. Tur att jag var ensam i koket nar jag sag det for jag stod och gapade i minst 20 sekunder.
Idag skulle jag visa Doris men da var det borta fran kylskapet. Dinora visade da hur fint det kokade.. Uuuuh...

Idag akte jag och Dorisita till Terramall och gick runt. Kopte faktiskt ett par pyjamasbyxor! En 40kronors julklapp till mig sjalv typ (:


Fran en killblogg

Är du kvinna? Är du singel? Tag då nästkommande två minuter i ditt liv och begrunda nedanstående. När du är införstådd är du välkommen att vurma för oss med både X & Y-Kromosomer igen. Trevlig och matnyttig läsning.

1. Lär er använda toalettringen. Vi vill ha den uppe, du vill ha den nere. Du hör inte oss klaga
över att du alltid lämnar den nerfälld.

2. Söndag = Sport. Det är som fullmånen eller tidvattnet. Låt det vara!

3. Shopping är inte sport.

4. Fråga om du vill något. Låt mig förtydliga: Subtila gliringar fungerar inte! Tydliga gliringar funkar inte! Extremt uppenbara gliringar funkar inte%r1 Säg bara vad fan du villn

5. Kom till oss med problemen om du vill ha hjälp att lösa dem. Det är det vi gör. Söker du sympati, använd dina väninnor.

6. Tycker du att du är fet så är du antagligen det. Fråga inte oss.

7. Du kan antingen fråga oss om vi vill hjälpa till med något eller säga att du vill ha det gjort, INTE båda. Om du redan vet hur man ska göra det på bästa sätt, gör det då själv.

8. Christopher Columbus behövde inte vägvisning, inte vi heller.

9. Vi män ser i 16 färger, som Windows standardinställning. Persika till exempel, är en frukt, inte en färg. Pumpa är också en frukt. Vi har ingen aning vad malva är.

10. Om det kliar någonstans så kliar vi tillbaks. Sådana är vi.

11. Om vi frågar vad som är fel och du svarar ”Inget” så kommer vi att agera därefter. Vi vet att du ljuger men det är helt enkelt inte värt besväret.

12. Om du ställer en fråga du egentligen inte vill veta svaret på, förvänta dig då ett svar du egentligen inte vill höra.

13. När vi ska ut någonstans så duger i princip allt du väljer utmärkt att bära.

14. Fråga oss inte vad vi tänker på om du inte är beredd att diskutera ämnen som fotboll, tv-spel eller bärs

15. Du har nog med kläder.

16. Du har för många skor.

17. Jag är i form. Rund är en form.

Tack för att du läst detta; Ja, Jag vet, Jag själv kommer att få sova på soffan i natt,
men visste du att män inte bryr sig så mycket om det heller. Det är som att campa.


Now all your love is wasted? Then who the hell was I?

Idag har jag varit seeeeg.
Mamma ringde i morse. Jag var vaken men hade inte gatt upp. Sen skypade vi och jag gick inte upp da heller, har datorn precis intill sangen.. Och nar vi skypat klart sa skypade jag och Hanna.. Haha. Laaat.

Det enda jag egentligen gjort idag var att ta en lite promenad pa typ en kvart. Det har varit risigt vader och regnat. Sen har jag ocksa bokat hostel for mig, Doris och Mirjam i San Jose for jul. Vi lyxade till det med ett privatrum for tre personer :) Det kostade bara 3 dollar mer per person och det ar ju trots allt jul.

Har suttit och kollat tatueringar idag. Sen borjade jag mala lite pa min arm. Nu ser jag ut som en hogstadieelevs block ungefar.. Kommer aldrig kunna bestamma mig i vilket fall sa vet inte varfor jag ens funderar pa saken.

Jag kan verkligen inte sluta lyssna pa Skinny Love. Jag kan inte heller bestamma vilken jag gillar mest. Jag tror det ar Bon Ivers version. Kanske. Eller?
http://www.youtube.com/watch?v=UrMmr1oMPGA

http://www.youtube.com/watch?v=aNzCDt2eidg

Kan inte vanta tills jag kommer hem till det alskade pianot och kora denna :)))
Ratt saker pa att jag hort att min nasta vardfamilj har en gitarr! Hoppas!

Kommer hela tiden pa nya saker med mig sjalv. Det ar val bra antar jag. Bade bra och daliga saker. Problemet ar bara att jag inte vet hur jag ska losa de daliga sakerna.
Det kanns som jag aldrig ar riktigt nojd. Nar jag var i Kina ville jag hem (inte hela tiden men ibland). Nar jag var hemma ville jag hit. Nar jag ar har vill bade aka hem, till Aus och stanna har forever.
Jag ar lite radd att "sla mig till ro" for jag ar radd att jag inte kommer vara nojd da. I just want moooore.
Kanske blir sa nar man val borjat resa? Att man bara vill ha mer och mer. Jag vet inte.
Det ar inte det att jag inte ar nojd med mitt liv, for det ar jag verkligen. Jag tror jag ar radd for att sluta vara nojd om jag byter bana.
I love my life and everything and everyone in it :)

Men seriost, lyssna pa Skinny Love. Kan nastan lova att man gillar minst en av de tva versionerna :)


Who will love you?
Who will fight?
Who will fall far behind?


Pancakes

Idag har det varit en bra dag.
Vi kom till barnhemmet och alla barn akte ivag pa "kalas" klockan 10 sa da gick vi hem.. De andra  volontarerna akte till San Jose men jag och Doris gick hem till mig och satt och snackade om allt mellan himmel och jord. Som vanligt. Det kanns som vi kan prata om det mesta. Mycket idag var om manniskor och hur "ovetande" folk ar. Eller vad man ska kalla det. Folk som fragar Doris massa konstiga fragor om Afrika och jankare som fragar oss alla konstiga fragor. Rasister, homofober, trangsynta och alltmant ovetande manniskor. 
Intressant och tragiskt. Rika norskor som tydligen inte forstod hur man kunde bo i radhus. Whaaat...
Manniskor..

Dinora bjod oss pa pannkakor. Hon bjod Doris med! Detta ar faktiskt nagot vart att papeka. Vissa volontarer far inte ens alla sina tre mal om dagen. Vissa far typ ett apple som ett mal. Jag tror Dinora ar en av de fa som inte tar emot volontarer for att tjana pengar utan for sallskapet och tryggheten att ha nagon mer i huset.
Hon verkar tycka det ar kul nar det kommer besok for nu nar Doris var har sa gjorde hon finsaft! :)

Abby kom forbi med nagot hon lagat som smakade flaskpannkaka. Det var gott! Pa lordag aker hon och Amanda hem till USA sa imorgon ska vi hanga nastan hela dagen. Vi ska aka till Terramall och ga pa bio, ata mat, ata glass och ga i affarer. Det ska bli kul :)


Ratt saker pa att en av tjejerna tatuerade sig idag. En varldskarta precis nedanfor axlarna. Jag vill med tatuera mig och sitter och kollar pa vad jag vill ha men jag vantar tills jag kommer hem.. Jag vill inte gora den har aven om det ar mycket billigare. Det kanns som det ar storre risk att den blir infekterad har. Duschvattnet ar inte lika rent och sanna saker. Jag sa idag till Doris att jag vill ta fler hal i orat. Hon paminde mig om min bad luck och bad mig att inte gora det har i CR. Haha well, it's true!

Idag har jag varit i Costa Rica i tva manader, tiden gar fort! Kanns som den bara kommer susa forbi.
Nasta helg tar jag, Doris och Miriam in pa hostel i SJ for att fira jul.
Den 29e kommer Hanna.
Nyarshelgen blir nog i SJ.
Veckan efter det ar sista veckan i CDP och i Cartago.
Helgen efter det tar vi vara saker till SJ.
Veckan efter det aker vi till Nicaragua.
Helgen efter det firar vi Doris fodelsedag i SJ.
Tisdagen efter det aker Hanna hem och Doris och jag flyttar till ett nytt hus och borjar pa det nya barnhemmet.
4 veckor efter det aker Doris hem.
2 veckor efter det sa blir det nog backpacking for mig.
Sen kommer jag med hem, antagligen i April nagon gang :)
Kanner pa mig att det kommer ga fort..


Move out

Ahhh jag blir sa flyttahemifransjuk nar jag borjar tanka pa att skaffa eget place.

Jag hittade en jattecool blogg. Hon visar hur man kan gora egen himmelsang, eget snyggt duschdraperi och massa annat. Aah flytta hemifran :D

http://www.isabsson.se/



Tisdag

Tjaaa.

Idag regnar det. Igar vrakte det ner. Men vi gick och at glass iallafall. Efter lite om och men hittade vi Pops (som vi tydligen hade gatt ratt forbi). Det var goottt.

Jag har bestamt mig for att inte aka till det dar huset over jul. Det blev dyrare an jag raknat med. 30 dollar per natt i 6 natter. Sen mat och resa pa det. Na, det gar bara inte.
Saken ar den att jag inte vill vara i Cartago. Jag vill inte vara i detta hus och fira med en big happy family. Det blir lite for jobbigt. Sa jag tar nog in pa hostel i SJ i tva natter.
Doris vill inte heller fira i Cartago eller med familjen hon bor hos (hon kanner likadant som jag). Hon hade bestamt sig for att folja med mig till SJ. Denise (Doris och Denise bor i samma familj) vill fira har i Cartago och verkar inte forsta varfor jag inte vill fira med varken min vardfamilj eller deras vardfamilj. Iallafall, nar Doris sa att hon skulle med mig till SJ sa sa Denise att hon inte vill vara ensam har i Cartago, men hon vill vara i Cartago. Sa Doris hamnade i en jobbig sits sa nu stannar nog hon med har sa jag aker ensam till SJ.
Mig spelar inte sa stor roll egentligen. Visst hade det varit kul om hon hangde med men det ar ju mitt val att aka ivag sa jag far skylla mig sjalv. Jag kan ju stanna har och fira men jag vill verkligen inte det. Tror dessutom att min husmor raknar med att jag aker ivag eftersom jag sagt att jag ska.
Jag vill bara sova mig igenom jul iallafall och latsas i ar igen att det inte ar jul. 


Funderar for ovrigt pa att backpacka i mars. Verkar bli att jag aker norrut. Skulle garna aker soderut men gransen till Colombia verkar dodgy. Manga avrader fran att komma vid landsvagen. De flesta kommer in genom flyg eller bat. Alfonso, en 30arig tico, sa att inte ens han skulle vaga ta landsvagen in i Colombia. Har for ovrigt hittat massa mysig info om gransen pa internet.

As for traveling cheaply from Panama to Colombia, I can tell you this :
1-Do not travel by land
The border area is a big, wonderful rainforest area, sadly inhabited by both guerrillas and right-wing death squads. Many foreigners have been robbed, kidnapped or even killed while trying to cross this border.


Sa jag tror jag lamnar den Colombianska planen och aker norrut.
Manga sager att Honduras ar lite sadar och ingen rader mig direkt att aka dit. Guatemala har jag fatt for mig ar farligare men jag vet inte. Far se hur langt jag kanner for att aka. Man kan ju ta sig hela vagen upp till Mexico och tillbaks. Kora typ huvudstad till huvudstad och aka till mindre stader fast som ligger nara huvudstaderna. Det ar fran huvudstaderna alla bussar gar och sant. Gora det lite latt for sig iallafall..
Sen kommer jag nog hem i April tror jag :)
Branner de sista pengarna i Mars och sen aka hem. Kanns som en bra plan.
Vill man vara pa the safe side sa tar jag bara Nicaragua och Costa Rica. Finns mycket kvar att se har ocksa.
Vi far se, ar ju ett tag kvar tills det ar dags.

Pa torsdag har jag varit har i tva mander och det ar dessutom bara 2 veckor kvar till Hannah Montana anlander!

Vi tar nog for ovrigt nyar i SJ och aker till Nicaragua andra veckan i januari.

Pura vida mina vanner!

En helg i Jaco

I fredags morse akte jag till Jaco for att traffa Ronnebykillarna som vi traffade i Bocas.
Bussen gick klockan 7 fran San Jose sa jag gick hemifran halv sex pa morgonen. Efter en 2,5 timmes lang bussresa var jag framme. Jag gillar inte nar de kor upp over bergen. Vagarna ar smala, krokiga och man ar 5 m fran ett stup utan stangsel. Hela tiden.
Iallafall sa gick det bra och nar jag kom fram motte Nicke upp mig. Det var supersoligt och varmt :)
Vart hostel var jattemysigt. Det var mer som att bo hemma hos nagon. Det fanns pool och var nara till havet :)

Vi kakade glass, lagade mat, killarna surfade och jag laste bok pa stranden  (och solade saklart).
Pa kvallen var det utgang som gallde. Eller det var tanken iallafall. Jag hade ont i magen nastan hela dagen och pa kvallen fick jag blodtrycksfall heeela tiden. Fick ga och lagga mig pa sangen hela tiden. Sa jag fick strunta i att ga ut. Som tur var sa kom det fyra nya killar till vart hostel. The Swaussies - Andre fran Sjobo i Skane och Sam, Pye och James fran Australien. De hade rest hela dagen sa de orkade inte heller ga ut sa jag hangde med dom pa vart hostel.
Kvallens roligaste var nar Andre skulle ga in i deras rum. Jag och James satt i soffan och Sam var inne i sovrummet. Helt plotsligt trillar Andre i slowmotion ner pa golvet och typ grater/skrattar. Han ropade pa hjalp men vi trodde han bara skamtade. Efter typ 20 sekunder gar James och kollar var som ar felet och det visar sig att Andre klivit pa ett haftstift. Det satt fast i halen. Jag skrattade sa jag gick sonder. Till raga pa allt sa slar James pa haftstiftet innan han tar ut det. Haha det sag sa roligt ut.

Dagen efter hangde jag en del med Andre medan de andra surfade. Alla svenskarna och australienarna surfar sa det var bara vi mobbade svenskar kvar pa land.
Pa kvallen hangde alla pa vart hostel. Vi lagade mat, spelade spel och hade det skitkul. Alla andra gick in och kollade pa film medan jag, Andre, James, Pye och Sam satt ute heela kvallen. Skitbra kvall! Larde mig gora riktiga shoulder hugs, haha. Larde mig ocksa att Costa Ricanska myggor visst tycker om mig, lite iallafall.

Sen vart det sondag och dags att aka hem. Hade grymma dagar med allihop :)

Bilder finns som vanligt pa facebook under Costa Rica baby!

Barometern

Jag har inte last pa Barometerns hemsida pa lange och jag onskar att jag inte gjort det idag heller.
Jag blir bara irriterad.

"Han mår bra nu Ebbe, tre månader. Tacka mamma Madeleine Erlandsson för det."
Ja. Tacka nu din mamma for att hon lamnade dig ensam i bilen.

For ett tag sen sa lamnade en mamma sin son i bilen for att ga in till en bekant. Bilen fattar eld och hon springer ut och raddar sitt barn. Hon utmalas som en hjaltinna.

Konstigt. Sist jag kollade sa var det inte sa smart att lamna ett barn ensamt i en bil.

Tisdag

Idag har helt klart varit en intressant dag.

Kom till barnhemmet och Doris, Denise och Nicole var redan dar tillsammans med tva nya volontarer. Fler fran Schweiz. Jag och Doris ar lite utmobbade. Nu ar det fyra stycken som pratar tyska och vi forstar ju inte det.. Antingen far hon lara sig svenska eller sa lar jag mig swahili eller vad det nu ar hon kan, sa bildar vi egen klubb :)

Anyway, resten av dagen blev jag och Doris mobbade av typ sju ungar. De var fran 12-18 ar. Utan anledning. De kallade oss massa fula saker och kastade saker pa oss. De kunde ju saklart inte saga nagot face 2 face utan stod pa overvaningen och ropade saker. Mooooget. Jaja..

Sen gick vi till parken, med TJUGO ungar. K a o s. De har ju lov nu sa "mellanbarnen" vill ocksa hanga med. Annars tar vi ju bara de sma med oss.
Det var en del som inte skotte sig. Jag sag tre stycken 7aringar pa vag ut fran parken. Sprang ifatt, skallde lite pa dom och tvingade tillbaks dom in i parken. Sen trillade ju barn i lera, ville kissa, blotte ner sig helt, grat och ja, alltid nagot.

Efter jobbet gick jag hem och at och tog en 20minuters powernap innan jag motte upp Abby, Amanda, Doris, Denise och Karin for att kaka glass. Den glassen var fin! Chokladglassen var typ som en blandning mellan glass och muffinssmet. Mmmmhmmm!

Sen gick vi till en smyckesaffar.. Jag kopte tva par orhangen och ett par strumpor for sammanlagt 15 kr. Whey :)
Jag kopte nog minst av alla, sa jattedalig var jag inte (forsoker rattfardiga det)..

Imorgon blir en intressant dag. Leif och Helga kommer pa besok till barnhemmet sa hoppas de uppfor sig lite. Hoppas de inte mobbar oss imorgon med. Mmm vi far se hur det gar.



Musica

Jag onskar att jag kunde lagga upp youtubevideos pa min blogg som normala manniskor. Och bilder.. Men internet fixar inte det. Har kommer lite lankar pa bra latar iallafall :)
Detta ar mest for min skull, for att jag inte ska glomma dom. (a)
Detta ar ju i princip min dagbok. Folk som inte bryr sig om mig tycker antagligen inte denna blogg ar sa intressant eftersom jag skriver ratt ingaende om vad som hant. Det ar det att detta ar det enda satt for mig att beratta for familj och nara vanner vad som hander. Man vill beratta mer an bara " Jag var i Panama". Sa darfor skriver jag sa mycket, sa de kanner sig narmre mig. Och det kanns skont att ha dem delaktiga i vad som hander, det blir lattare att hitta saker att prata om da :)
Och sen sa ar det saklart gutt att om ett ar kunna komma hit for att lasa och komma ihag allt :)

The Fray - Heartbeat
http://www.youtube.com/watch?v=hp0_2fjPlbM

Emily and the Woods - Steal his heart
http://www.youtube.com/watch?v=iOYdTx8ElXE

Collie Buddz - She gimmy love
http://www.youtube.com/watch?v=X7eSmRtC4Rg

Ganska olika sortes musik. Hoppas ni gillar nagon :)

v 48

Jaa jag tjuvkikade pa mobilen.. Vem raknar i veckor liksom? Sa manga vuxenpoang har jag inte.

Vad har jag gjort denna vecka ar fragan.
Vi kom tillbaks fran Bocas i tisdags.
I onsdags jobbade vi. Kan inte komma ihag att nagot speciellt hande.
I torsdags jobbade vi igen. De stora hade en snall dag (!!!!!!!...?). En tjej tog kort av mitt oga for att hon tydligen tyckte det var sa fint. En tjej sa att hon gillade min sjal. En kille skojbrakade, holl for ogonen pa oss, kittlades, lyfte mig (och Jojo, hon ar ju nastan en del av mig snart) och gav mig ett armband. Ar det sa en 15arig kille visar sitt intresse? Haha, det var iallafall en bra dag och jag stannade lite langre an vanligt.
Sen blev det hem och packa och fixa lite for pa fredagen drog jag och Dorisita till San jose.

Pa fredagen tog vi bussen till SJ och taxi till en skola dar nagra av parkourkillarna skulle ha en uppvisning. Vi stod utanfor skolan och kande oss skitlost..
Doris tyckte sig se var kontaktperson Adrian men det var inte han. Hon tycker sig tydligen se honom varje gang hon ar i San Jose.
10 minuter senare passerar en man oss medan han saktar ner.
"Heey Sara and Doris!"
Klart det AR Adrian. Jag pratade i telefon men borjade garva. Stackarn trodde val att jag skrattade at honom.
Sen fortsatte vi sta dar, helt lost utanfor skolan tills nagra av parkourkillarna kom (som tur var).
Showen var cool. Vi sag en helt galet vig kille. Och hans pappa var typ gammal men gjorde fortfarande massa akrobatik. Laskigt.
Forlat om min svenska blivit dalig, jag far tanka massa for att fa ihop meningarna ratt..
Efter det akte vi och lamnade vara saker hos Janette, dar vi skulle sova for natten och sen vidare till stan for att kaka  lite. Vi hittade varsta coola affaren! Skitbilligt med. Vintageklader! Hittade ett par jeansshorts med hog midja som var saaaa fina. Jag fick pa dom men de satt langt ifran bekvamt sa Doris kopte dom istallet.

Pa kvallen blev det Cafe Mundo for att fira Marcus fodelsedag. Det var jag, Doris, Marcus, Leif, Hanna, Hannah, Teva, Anders och Maggie. Jag alskar Cafe Mundo. Jag at Carbonara och chokladmousse till efterratt. Saaa gott.
Sen gick vi till en bar. Fast vi nyktra drog hem ratt snabbt.
Hade en jattetrevlig kvall! :)
Hade tvaront i magen hela natten och dagen efter men allt kan val inte vara gratis har i varlden.

Igar gick jag, Doris, Leif och Marcus till en skitstor frukt och gronsaksmarknad. De hade seriost allt. I fruktvag da saklart. Det var en jattefin dag. Soligt och jatteharligt :)
Innan vi akte hem sa drog jag och Dorisita pa bio. Vi sag breaking dawn. Den var bra fast vi fick samst platser. Haha. Andra raden, awesome! Men sa fort filmen borjade sa slutade man tanka pa det. Jag alskar verkligen de sota popcornen de har har! Fast vi delade pa en liten at vi anda inte upp den. Konstigt, det kandes som jag at hur mycket som helst..

Idag har jag inte gjort nagonting. Jag har skypat med mamma vilket var skont. Var lite hemsjuk igarkvall och idag. Nu kanns det battre (kan bero pa chokladen jag nyss tryckte i mig ocksa). Skypade med Hanna. Skrev som ni ser mycket har pa bloggen. Nu vet jag inte vad jag ska gora.

Vi hors nar jag har nagot nytt intressant att meddela!

Puss och kram skumbanan

Bocas del Toro, Panama

En vecka senare kommer uppdateringen.. Ops :)

Forra fredagen sa akte jag, Doris och Denise till Panama. Vi lamnade Cartago kl 6 pa morgonen for att ta oss till San Jose och ta bussen darifran. Vi var dar valdigt mycket for tidigt. Vi antog att rusningstrafiken skulle vara hemsk. Hellre for tidigt an for sent.

Jag somnade ratt snabbt men vaknade upp efter bara en halvtimme. Tittade ut och sag lite byggnader.
S: Isn't this Cartago?
D: No, that's in another direction.
S: Are you sure? It looks like Cartago..

Bussen skulle kora samma vag som nar jag akte till Puerto Viejo. Vilket innebar inte genom Cartago. Nar vi sag La Basilica insag vi att vi var i Cartago och vi fragade busschaufforen varfor vi korde denna vag. Da berattar han att den vanliga vagen ar avstangd och vi maste ta en som ar 100 km langre.
Vi korde bara uppat. Seriost. Upp i bergen. Man tittade nerat och det var som att himlen var under oss. Det var dimmigt sa man kunde inte se byarna dar nere. Vi var ganska varmt kladda eftersom vi kom fran Cartago pa morgonen men vi fros verkligen dar uppe.
Jag borjade saklart stressa upp mig (I'm so weak). Jag var radd att gransen skulle hinna stanga innan vi hann over den. Gransen stanger 18.00 och var beraknade ankomsttid var runt 17.00. Inget gar dock som det ska har och allt tar langre tid.
Mot all formodan kom vi fram runt 17 och vi traskade over gransen som bestar av en ranglig ihopfallande bro. Vi ville ta kort pa bron men vi var fokuserade pa att ga over den och inte trilla igenom.
Bussen slapper av innan gransen, sa far man ta sina saker och ga over gransen for att sen hoppa pa bussen igen som kor till en narliggande stad i Panama.  Meeen saker gar ju inte som de ska har. Bussen skulle inte kora over gransen sa vi fick 2 dollar var tillbaks. Pa andra sidan gransen hjalpte en man oss (alla som var pa var buss, typ 15 pers). Han fixade en minibuss som vi alla fick plats i och ringde batarna som skulle ta oss till Bocas del Toro och bad dom att vanta pa oss. Sista baten gick klockan 18.00 och vi var fortfarande pa gransen vid den tiden. Detta innebar att chaufforen forsokte ta igen extremt mycket tid. Vi hamnade i ytterligare en passkontroll langs vagen. Jag visade seriost upp mitt pass sex ganger. Innan gransen, efter gransen, nar jag kopte bussbiljett, till tva olika personer nar de kollade vara vaskor och sen langs med vagen. Det ar fortfarande lite obehagligt nar polisen/migrationsgubbarna gar runt med massiva gevar, ibland tva stycken (detta ser man mitt inne i stader med).  Iallafall sa ar jag glad/forvanad att vi inte kraschade under bilfarden.

Val framme vid taxibatarna sa borjade prutningen. En colombiansk tjej var inte sa pepp pa att betala 12 dollar for nagot som egentligen kostar 4 dollar. Hon fick ner priset till 10. Personligen sa kunde jag inte brytt mig mindre om 2 dollar. Vi hade rest lange och jag ville bara komma fram.
Till slut var vi framme i Bocas och gick till vart hostel, Taitu Mondo (eller var det tvartom? Kommer aldrig ihag).
Vi blev insatta i ett dorm och borjade gora oss hemmastadda nar tva tjejer kom in i rummet berattade att rummet var fullt fran forsta borjan. Ops. Bytte dorm, traffade Marcus och gick och at pizza. Sen var klockan mycket och vi gjorde inget mer den kvallen.

Insag precis att detta inlagget kommer bli langt, bara sa ni vet ;)

Dagen efter akte jag, Doris, Denise, Marcus, Nicole och Niklas till Wizzard beach. Killarna surfade. Jag, Denise och Nicole solade och Doris gick upp sjalv i djungeln. Seriost. Galen. Fast hon gillar djungeln. Jag var radd for hennes skull iallafall..
Det var en soft dag pa playan. Vi blev lite uttrakade efter ett tag. Vi var tvugna att aka dit med bat sa vi fick snallt vanta tills batgubben kom tillbaks for att hamta oss.
Nar han kom for att gora det sa kom han ocksa med min varsta mardrom. Det var for mycket vagor sa vi var tvugna att ta oss till andra sidan on dar baten var. Detta innebar 30 minuters promenad.. i djungeln.
Jag ville borja grata. Pa allvar.
Som tur var hade jag Doris och Denise. Utan dom vet jag faktiskt inte vad jag hade gjort. Jag var verkligen pa bristningsgransen. Doris gick forst, jag gick 10 cm bakom henne breathing down her neck, Denise gick bakom mig och sen gick de andra. Stigen var typ 40 cm bred. Och det var lummigt. Inte som att man sag var som fanns 10 cm vid sidan av stigen precis. Jag kan faktiskt inte tanka pa en situation dar jag varit sa radd.
Om det ar nagon som inte kanner mig som laser detta (alla som kanner mig vet) sa ar jag sa sjukt radd for ormar sa det finns inte. Dessutom hatar jag att kanna mig trangd. Alltsa en kansla av att jag inte kan ta mig darifran om jag vill.
For tva ar sen gick jag och mamma pa en smal stig pa Oland, med hogt gras runt oss, nar det kom en orm. Tror det ar lite darifran paniken kommer.
Ah iallafall, vi sag tva red frogs. Jattegiftiga sma roda grodor. Som tur var sag vi inga ormar, aven om vissa tyckte det var kul att skamta om att se dom. Kan inte riktigt se nojet i att skamta om sant nar man vet att nagon ar livradd but whatever.

Nar vi kom hem darifran gick jag, Doris och Denise och at falfel. SVINGOTT! Pa kvallen satt vi och pratade med folk pa vart hostel innan vi drog till Agua Lounge. En panamansk (?) kille kom fram till oss for att enbart babbla om hur vi inte svarat honom nar han ropat "Bonitas, wanna go to the beach?" tva ganger under dagen. Detta ropar alla hela tiden sa ahh man slutar svara. Efter att ha babblat i 20 minuter om hur ohyfsade vi var gick han. Nagra minuter senare ser vi polisen komma. De satter handfangsel pa killen och tar honom med sig. Sen slapp vi honom resten av kvallen!
Agua Lounge var kul. Det ar ett stalle som ligger precis vid vattnet och de har gungor pa en brygga. Man kan alltsa gunga och hoppa ut i vattnet! Inte riktigt nagot vi var sugna pa men var van, Owen (sov i vart dorm), tyckte det var kul att forsoka fa tjejer att trilla av gungorna ner i vattnet.. Tror inte han lyckades.

En kille kom fram och pratade med oss. Han var fran Kanada men bodde och arbetade i Panama City. Vi kommer inte ihag hans namn men vi kommer ihag att han sa att han hade hemhjalp. Tror ni vi mobbade honom for detta? Han sa att de aven hade haft det nar familjen bodde i Schweiz. I Panama kanske det ar vanligt, men i Schweiz.. Njae.. Inte vanligt enligt Denise iallafall (som ar fran Schweiz). Jag sa att min 90ariga mormor har hemhjalp varannan vecka, haha. Han tvattar inte ens sjalv. Doris vagrade slappa att han hade hemhjalp sa till slut gick han ifran oss. Tror han var ganska sur.. Haha. "I'm SO tired of this conversation, I'm leaving now."
Det basta maste varit dagen efter nar vi precis atit frukost. Vi passerar platsen dar man borstar tanderna.
Doris med stirrande ogon: "Oh, YOU are staying HERE?!"
Vem ar det om inte Maid-killen.. Haha

Den dagen hyrde vi cyklar. Skitcoola cyklar! Jag valde en knallrosa :) 5 dollar for en hel dag, inte fy skam!
Vi valde att cykla till Bluff beach som lag ungefar 8 km bort. Solen sken och det var varmt och harligt :)
Cykelturen borjade pa plan asfalt for att sen overga i backig grusvag. Det var efter forsta nerforsbacken jag insag faktum. Doris kan inte bromsa. Det visade sig att hela sitt liv har hon bara haft cyklar med bakattramp, alltsa enbart med handbroms. Dessa cyklar hade endast fotbroms.. Vi stannade nagra ganger och jag forklarade hur man bromsar. Visade hur man bromsar. Nasta nerforsbacke samma visa. Hon bromsar inte. Det var inga daliga nerforsbackar. Underlaget var skit. Hon kandes dessutom inte sa stabil pa cykeln.. Iallafall sa kom vi dit och hem utan att hon trillade (mirakel). Tror hon typ forstod hur man bromsade pa hemvagen. Efter ett antal "lektioner".
Bluff beach var fin men vagorna var galna. Vi lag bara i vattenkanten. Nar vi stallde oss ut sag det ut som det hade hant en olycka. Hela bikinibyxorna var fulla med sand...
Val hemma igen hangde Marcus pa och vi forsokte hitta nagonstans att ata. Sondag = stangd dag.
Till slut hittade vi en mysig bat som man kunde ata pa, den lag forovrigt precis vid vart hostel. Vi som flangt runt halva on for att hitta ett matstalle..

Har jag skrivit i tidigare inlagg om det dar trahuset vi ville ha? Iallafall, tre andra svenskar fick det. Kalle, Niklas och Mattias fran Ronneby! Skitharliga killar. Vi satt uppe i deras trakoja hela kvallen och bara chillade, spelade gitarr och snackade. En av de basta kvallarna, helt klart!

Dagen efter drog jag, Doris, Denise och Owen till ett annat hostel bara for att chilla. Det hostlet lag precis vid vattnet sa vi badade (och slapp sanden, yey!). Aven denna dag hade vi matproblem. Det lag ett falafelstalle precis bredvid men de oppnade aldrig. Nar vi bestamt oss for att ata pa hostlet vi var pa sa visade det att de stangt koket en timme tidigare. En norsk tjej sa att falafelstallet vid vart hostel var oppet sa vi gick dit. Det oppnade inte forran senare. Det var helgdag i Panama sa saker hade tydligen inte oppet. Till slut hittade vi ett mysigt stalle dar jag at Margarita, god dessutom! :)
Sen gick vi runt och gjorde lite souvenirshoppning (stavning?). Vi pratade med en man i en affar, som sa fort han fick reda pa att vi var volontarer, gav oss varsitt armband :)
Aven denna kvall spenderades uppe i pojkarnas tradkoja tillsammans med tva andra svenska tjejer fran Stockholm. En av tjejerna kande Marta Lagergren, varlden ar liten! Varje gang jag rest runt har och bott pa hostel har jag traffat nagon som kanner nagon fran Nybro som jag kanner. Hur stor chans ar det..?

Sen sa vi hejda till alla svenskar for dagen efter begav vi oss hemat.
Pa battaxin till fastlandet sa gungade det skitmycket. Jag och Denise satt langst fram. Tror det var typ 16 personer i baten. Baten hade ett tygtak. Det fanns en oppning precis framfor oss men den var stangd ocksa, med dragkedjor. Iallafall sa var vagorna galna.
Baten akte upp pa en stor vag och sen ner igen. Problemet var att baten inte hann upp pa den andra vagen utan korde i stort sett fronten genom hela vagen. Allt jag hann tanka var "shit" sen var jag och Denise genomblota. Skitmycket vatten kom pa oss, och bara oss. Kladerna blev dygnsura. Ombytet i tygvaskan = genomblott. Kul.
Vi skrek och alla andra skrattade. Fast det var ju lite kul egentligen. Sa man blev ju inte sur precis.
Resten av den 30 minuters langa batfarden gick at att andas in genom nasan och ut genom munnen. Man fick ju inte bli sjosjuk.

Efter lite om och men och en 40 minuters taxiresa, 7 timmars bussresa i en liten skitbuss, en taxiresa, en annan 40 minuters bussresa och en annan taxiresa var man antligen hemma.
Jag fick tvatta allt. Aven det som jag inte anvant. Allt var blott/surt.

Bilder ser ni pa facebook :)
Och jag sa ju att det skulle bli ett langt inlagg.. I warned you people. :)

RSS 2.0