De sager att hon lever ensam och kanske vill hon ha de sa

Ohhh Saaara. Kom ut ikvaaaall.
Yeah! Har blivit lite sjalvcentrerad och lyssnar pa en Sara-lat. Kanns fint!

Idag stadade jag konstant i 1,5 h pa barnhemmet. Barnen ar galna. De stora barnen med. Har de atit fardigt en frukt sa slanger de resten pa golvet. Ackligt skitigt overallt. Urk!

Imorgon drar vi till Bocas del Toro i Panama! Sweeeet! Forhoppningsvis ska vi bo pa ett hostel som har en trakoja for tre! Den vill vi ha :D Hoppas den ar ledig :)
Sa jag, Doris och Denise mots vid La Basilica har i Cartago kl 6. Da tar vi bussen till San Jose och tar taxi till Panama-bussen som gar klockan 9. 6 timmar till gransen sen blir det ytterligare 3 timmar fordelat pa buss, taxi och battaxi. Om allt gar som det ska sa ar vi dar runt kl 7, men vi far se. Gar saker nagonsin som de ska har?
Pura vida! :)

Jag kommer nog bara uppdatera lite pa facebook under tiden vi ar dar, bara for att gora er avundsjuka saklart ;)
Vi kommer tillbaks till Cartago pa tisdag kvall sa da ar jag tillganglig igen.

Ahh vi kommer ha det sa bra :D

xx

Lusingen

Nicole har lyckats fa loss, igen. Stackarn.
Doris, Denise och jag ar alla skitoroliga att vi har det. Alla kanner tydligen inte av det, sa vi borjade titta i varandras harbottnar. Denise tycker da att hon ser en lus i Doris har (vilket skulle vara kaos eftersom hon har rastaflator och inte kan kamma ut dom..). Doris borjar skrika och jag och Denise hoppar bakat i skrack for att de ska attackera oss. Sentyckte jag synd om Doris som hade panik sa jag tittade och sag att det bara var en bit kokosnot (hon har nagon sorts kokonotsinpackning som lamnar kokonotsbitar i haret).
Sen tittar vi oss omkring och inser att typ 15 barn vralglor pa oss. Da borjar jag saklart skratta sa mycket att jag gar runt dubbelvikt.

Men vi ar faktiskt inte sa pepp pa att fa loss. Jag och Denise satter upp vara har men det ar varre for Doris som har rastaflator. De amerikanska tjejerna, Abby och Amanda, har haret lost nerslappt varje dag..

Usch jag vill verkligen inte ha loss. Uuuurk.

Nu ska jag nog faktiskt ta en liten tupplur. Ingen rolig online sa har inget att gora och ar forovrigt ratt trott sen gardagen.

Vi var pa San Pedro mall for att titta pa Breaking dawn men den visades inte an :(
Vi at mcd i Cartago innan vi akte till SJ. Jag och Denise at en ny sorts hamburgare.
- I think I'm gonna take Nifica. Whatever that is. Mc nifica.. OH I GET IT!
Sen at jag godaste chokladmoussen ever pa San pedro mall. Och Amanda at den storsta bullen jag sett i hela mitt liv.. Den var massiv. Med glasyr pa. Galet!

Nar vi skulle aka hem sa blev det inte riktigt som tankt. Nar vi kom ut sag vi hur massvis med  motorcyklister blockerade hela rondellen. Den rondellen var saklart Cartagobussarna tvugna att aka igenom. Det var en protest for att de hojt skatten for motorcyklar. De blockade hela skiten hur lange som helst. Till slut lyckades bussen vi satt pa kora in pa en mindre gata och kora varldens omvag. En bussresa som ska ta 40 minuter tog runt 2 timmar. Great! Speceillt eftersom Abby och Amanda skulle undervisa i engelska hemma i Cartago.

Jag och Amanda satt och pratade om hur situationen ar har och vad andra volontarer rakat ut for. Nar vi kom fram till Cartago var det morkt och vi forsokte fa en taxi..
- Wow, I'm so glad that we had that conversation right before we got off the bus...

Powernap folket! Ciao!

Better together

I think if I've learned anything about friendship, it's to hang in, stay connected, fight for them, and let them fight for you.
Don't walk away, don't be distracted, don't be too busy or tired, don't take them for granted.
Friends are part of the glue that holds life and faith together. Powerful stuff.”
- Jon Katz

I know I talk shit but it sounds right

Jag ar fortfarande fascinerad av hur stora lastbilar bara helt plotsligt dyker upp nar man korsar vagen. Jag och Doris gor vara korsa-vagen-i-panik-skrik och springer. Vi skulle lika garna kunna ha Foreigner stamplat i pannan..

Igar hade vi en bra dag pa stan. Vi letade efter jeansjackor i evigheters evigheter. Vi vill gora snygga jeansvastar. Det finns huuur mycket jeans som helst men av nagon anledning sa ar jeansjackor verkligen inte poppis har.
Jag kopte ett par ballerinaskor att jobba i. Man blir trampad pa en hel del sa sandaler gar bort och sneakers blir lite val varmt vissa dagar.
Kopte aven tre ringar.. Ops.. Jag och Doris lovade varann att vi inte skulle ga in i fler smyckesaffarer men ingen hade styrkan att sta emot. Till mitt forsvar kostade tva av dom bara 6 kr styck.. Man kan ju inte motsta da.

Vi kakade pa Taco bell. Det var sadar faktiskt. Tror vi valde fel grej. Man ska ta nagot som man far graddfil till! Det var iallafall sjukt billigt. Man fick en burrito, en taco, pommes och dricka for mindre an 2000 colones. Vilket ar cirka 4 dollar. Vilket ar cirka 28 kr. Valkommen till min huvudrakningsvardag! Vet inte varfor jag maste gora om allt till dollar forst men det har bara blivit att jag gjort det. Jag ar inte sa smart alltid :)

Inatt fick jag seriost rycket pa de forbaskade tupparna som bor pa bakgarden. De gal HELA TIDEN. Vaknade kl 3 av att de gal seriost var femte sekund. Jag raknade till och med. Fick satta igang musik pa ipoden och lyckades somna. Sen vaknade jag igen och allt upprepades. I morse vid frukosten svor jag faktiskt hogt at dom. Fast pa svenska.. Tanken som raknas!
Har aldrig langtat sa mycket till jul som jag gor i ar - sa de slaktar de dar tupparna nagon gang! Jag later hemsk men allvarligt.. Lite for deras skull med. De bor i sma burar och kan inte ha skitkul precis. Antagligen darfor de galer hela tiden.


Pa tal om jul, har ni sett vart jag ska fira den eller?
http://www.flipkey.com/uvita-vacation-rentals/p333428/
Yeeey :D
Det ar Leif och hans Helga som tog tag i att hyra huset. Sa det blir dom, jag, Marcus, Stefan och Teva. Teva ska tydligen fixa julgran och jag ska kolla om jag hittar nagon billig gitarr (typ skitbillig och som jag inte slapar med hem denna gang..). Bryr mig mer om gitarren an julgranen!
Blir nog en bra jul iallafall :))

Jag langtar faktiskt tills imorgon nar jag far traffa de sma igen! Kanns lite tomt att ha varit borta fran dom i tva dagar. Imorgon ska Doris hjalpa mig farga mina utvaxter.. Far se hur det gar. Eftersom det ar svart att fa ut schampoo ur haret sa kan jag bara tanka mig hur det blir med farg. Vattentryck existerar inte. Jag orkar inte ens bry mig om det ar schampoo eller balsam kvar i haret, det kan ju inte spela sa stor roll om det bara ar lite. Men jag vill INTE ha farg kvar i haret, that's for sure. Far se hur det gar. Det som ar sa harligt med duschen ar att man inte kan stalla in varmen. I vissa hus far man mecka massvis for att hitta ett lage dar det kommer varmvatten. Har har man alltid varmvatten (so far iallafall) men problemet ar att om man duschar lange blir det till slut SVINVARMT. Det angar fran vattnet och man kan inte ens halla handerna under det.
Det basta ar att jag tog med mig saker hemifran men hade inte plats for kartongen sa jag la bara i sakerna i en pase. Jag har ingen aning om hur fargen pa forpackningen sag ut. Far val chansa hur lange jag behover ha fargen i haret. Det star ju pa instruktionerna men det kan vara ratt bra att veta hur fargen ska bli. Meeen skitsamma :)


Nu ska jag lasa lite och sen blir det slaggen!


Looove

Mama put my guns in the ground, I can't shoot them anymore

Efter mycket velande bestamde jag, Doris och Denise oss for att tillbringa denna kvall pa en bar nara deras hus. Vi kande for att bara sitta och snacka och ta det lugnt. Sen kom Julian till barnhemmet och forstorde hela planen.

Han hade varit pa den baren igar och sett en riktig, akta liveshooting. Ja. En man blev skjuten tre ganger, i magen och benet. Mannen blev hamtad med ambulans sa om han klarade sig vet vi inte.
Varje gang man hort sanna ljud har man trott det har varit fyrverkerier eller en bil som baktander. Har det inte varit det..?

Ingen av oss vill ga dit langre och vi ar inte speciellt pepp pa att gora nagot alls ikvall. Man skulle bara kunna sitta hemma hos nagon men vi bor 20 minuter fran varann. Hos mig finns inte riktigt nagon plats vi kan vara pa (forutom mitt rum) och jag ar inte sa glad i att aka taxi hem sjalv fran dom sent pa kvallen (om det ens kor taxis dar)..
Jag och Doris peppar jarnet for var dag imorgon istallet! Vi ska ut och leta jeansjackor, vaskor, skor och strumpor (strumpor forsvinner nagot sjukt).

Ska nog kopa lite godis till ikvall iallafall :))


Stand beside the river I cried

Tjaa! Redan uppdatering, I know! Jag ar lite uttrakad.
Fick nyss sms av Doris som fragade om jag ville med till barnens skola. De ska ha nagon sorts presentation. Tyvarr borjade den 5 minuter efter jag fatt smset och skulle antagligen halla pa i tva timmar vilket skulle innebara att jag far ga hem sjalv i morkret. Sa jag sket i det. Sa nu ar jag bored! :)

Jag hittade Casa de Pan's hemsida (barnhemmets). Dar laste jag att barnhemmet inte ar for foraldralosa barn utan det ar for "abused kids". Min svenska dalar och jag kommer inte pa motsvarande svenskt ord. Antar att misshandlade ar sa nara man kan komma. Eller felbehandlade kanske.
En flicka blev utsatt for tva mordforsok nar hon var jatteliten. Hennes mamma forsokte strypa henne och dranka henne. Som tur var satte nagot stopp i mamman och hon lamnade flickan till barnhemmet istallet. Om jag inte ar helt ute och cyklar ar det detta barn som blev till genom en valdtakt och detta var anledningen till hennes mammas handlingar. Det ar helt sjukt att tanka att denna lilla, sota, underbara, solstralande, glada ungen kommer fran nagot sant hemskt. Hennes mamma bor numera pa barnhemmet ocksa, tillsammans med flickans lillebror. Har finns inget som heter halvsyskon och helsyskon. Nasta inga barn har samma mamma och pappa men de ar syskon anda. De har ju bara varann. Sa de har varann helt, bara. Deras halvsyskon ar hela deras familj, sa varfor saga halvsyskon? Nastan alla barn pa barnhemmet har syskon dar. Jag tror att det bara ar en av de aldre flickorna och den autistiske pojken som inte har det.

Jag ar glad att barnen kommit till Casa de pan. Jag har hort talas om statligt agda barnhem och hur annorlunda de ar. De far inte busa, leka eller krama barnen. Det ar det enda vi gor hos oss. De sma vill bara mysa. De klamrar sig fast och vagrar slappa. Den utvecklingsstorda pojken Ceasar (tror han ar 15 ar) kramas varje dag nar man kommer dit. Snacka om varmt valkomnande! Varje dag ar han dessutom lika imponerad av mitt nagelack som han var dagen innan.
Det ar sa harligt att se han och hans yngre bror, Andrej, leka med varann. Andrej ar kanske 13 eller 14 men han ar sa forstaende. Han hjalper Ceasar och man ser hur trygga de ar i varandra. Det ar sa fint att se.

Vissa barn verkar komma fran extrema familjer. Det finns en syskonskara pa tre barn. Tva pojkar och minstingen ar min kara Jojo. De tva pojkarna som ar lite aldre ar valdigt valdsamma och extrema troublemakers. De grater oftast i ren ilska och vagrar gora som man sager. Skrattar dom ar det oftast skadegladje, typ om de tar en leksak fran nagon.
Jojo ar valdigt bestamd, sjalvstandig, ar ofta ganska arg/butter och nar hon blir ledsen blir hon istallet svinarg. Jojo ar omojlig att inte tycka om anda. Nar hon skrattar ar det sa harligt. Hon skrattar for lite. Hon skrattar nar vi gungar. Hon skrattar nar vi dansar och jag snurrar henne runt runt runt tills jag ar helt yr. Jag tror att hon ar en glad unge egentligen. Hon har bara fatt en dalig start. De sma behover sa mycket karlek. Det kanns som man bloder karlek 4 timmar om dagen. Jojo vill bli buren hela tiden. Det racker inte med att man haller henne over golvets yta utan hon kastar armarna om halsen pa en och flasar en i nacken.
Igar var det nagot extremt. Jag tror hon var dels sjuk och dels hade en dalig dag. Under 4 timmar sa var jag nog Jojo-fri i max en halvtimme. Hon ville bli buren och bara av mig dessutom. Vem behover ga till gymmet nar man far san traning? Hon ar iofs en ganska liten 2aring men det blir tungt i langden. Men jag har ju inte hjarta att satta ner henne nar jag vet att hon bryter ihop totalt. Jag smet hem nar det var dags for dem att ata. Jojo var for upptagen for att bry sig.

Jag har (kanske, typ, nog) bestamt mig for att stanna har till mitten av januari. Det blir sa stressigt att flytta direkt efter nyar. Dessutom trivs jag har :)
Massa grymt bra volontarer ar det har.
Denise: Supersnall, lugn tjej fran Osterrike. (Bast pa spanska av oss)
Doris: Harlig, intressant tjej fran England
Nicole: 19arig tjej fran Schweiz. Delar min karlek till tontigt tonarssnack..
Abby och Amanda: Akta gringas (amerikanare)! Blir nog en resa med dom nasta helg, Monteverde och ziplining :)
Det ar vi som ar dar mest. Det finns tva killar som kommer lite ibland ocksa. Tror det skulle vara bra for barnen om vi fick hit en manlig volontar. Killarna behover nagon killig kille. Corey, en av killarna som ar har ibland, tar med dom och spelar rugby och sant. De behover en yngre forebild an bara aldre man liksom. De tycker det ar jattekul med Corey och Julian. De aldre tjejerna tycker ocksa det ar kul.. Fast inte av samma anledning...
Forhoppningsvis kommer Stefan hit i januari sa det blir kul :)

Ahapp, da blev detta ett till svinlangt inlagg. Ratt gott att skriva av sig lite! :)

Ciao!

Har star det lite om casa de pan: http://www.reachinglatinamerica.com/content/ministries/casa_de_pan_ministry

Cheers to the freakin' weekend

Sex dagar sen senaste uppdateringen.. Really? Sorry!
Dagarna gar ratt snabbt har. De senaste har iallafall!
I fredags morse tog jag bussen till San Jose. Pa fredagen gick jag och Marcus runt och letade efter Casa de la cultura skitlange. Till slut ringer jag var kontaktperson och fragar om vagen dit, da ligger det i en helt annan stad. Whaaat.. Vi gick lite pa den supermysiga marknaden, fikade och letade upp ett lexikon till Mackan. I den affaren fanns det svenska grammartikbocker, coolt! Nu fick jag tvarhjarnslapp och har inte en aning vad vi gjorde i fredagskvall.. Ehh.. Vi kollade nog pa film! Eller? Joo baksmallan 2! Med Leffe ocksa saklart!
Sen la vi oss ganska tidigt for vi skulle mota upp nagra av Leifs kanningar dagen efter klockan SJU pa morgonen. Jaa jag var inte riktigt med i beslutandet dar vilket kanske hors.. Men iallafall, sagt och gjort, klockan sju stod vi i en park i San Jose.
Under dagen filmade Marcus killarna som ar Parkourutovare (vet ni inte vad det ar sa googla det). For att sammanfatta vad de gor sa ar de som gymnaster fast de gor allt med saker som redan finns. De har inga redskap forutom saker i parker och overgivna hus. De hoppar som grodor och flyger som faglar. Helt otroligt. De springer upp pa en vagg och gor en bakatvalt och landar pa fotterna. Gaaalet. Vi borjade i en park innan vi akte buss nastan hela vagen till Cartago (att gora det i offentligt ar egentligen olagligt tror jag). Dar fanns en overgiven byggnad som bara hade stommen kvar. Dar hoppade de och flog som bara den. Jag var saklart skitnervos och radd att nagon skulle skada sig hela tiden. 11 uppumpade adrenalinkillar som hoppar runt, kan det sluta bra liksom? Som tur var sa skadade sig ingen, forutom mojligtvis Leif. Han ville med hoppa.. Han landade lite daligt och fick ont anda upp i ryggen. Marcus var ratt smidig nar han hoppade mellan tva vaggar for att satta sig pa ena vaggen (det fanns alltsa inget tak). For bilder sa kolla min facebook under albumet "Costa Rica baby". I slutet finns massa bilder :)
Pa kvallen akte jag, Marcus och Leif och at pa ett supermysigt stalle, Cafe Mundo. Det kanns jattelyxigt och maten ar jattegod men det ar inte dyrt alls! Det ar ju inte billigt men det ar normalt. Helt klart overkomligt. Aker ni till San jose maste ni ata dar! Jag at jattegod pasta med chokladmousse till efterratt (jaa vi lyxade till med efterratt och anda gick det bara pa typ 100 kr). Gott! Efter det var vi alla helt slut sa vi gick och la oss.

Pa sondagen var det tankt att vi skulle mota parkourkillarna igen men det regnade och da kan de inte gora sina grejer sa vi lag kvar och sov. Vaknade av att Janette ("husmamman") kom in med juice klockan 8 pa morgonen utan att knacka. Hmm..
Den dagen var en typisk sondag. Det regnade sa vi orkade oss inte ur huset forran ratt sent nar det slutat regna. Vet inte vad vi gjorde hela dagen. Kollade pa film och chillade. Jag och Marcus gick "en svang" vid klockan fem. Vi skulle ga till nagon park han visste om och gick genom varsta slummen. Det varsta var inte slummen utan de 30000 miljarder backar pa 400000 km var. Vi hann ut ur slummen innan det blev morkt, gick in i en affar och fragade om vagen hem till oss. Vi gick typ som han sa och hittade till slut en rondell vi kande igen sa vi hittade hem :)
Efter det var jag helt slutkord. Maten har har inte jattemycket energi och man behover ratt mycket energi i alla backar.. Skyller jag pa iallafall.. Inte pa min daliga kondition.. Kvallen blev chill den med. Leffe kopte glass till mig och honom. Riktigt gott!
Det blev en tidig kvall och jag somnade som ett barn typ 10 minuter efter vi startat Avatar.

I morse akte jag tillbaks till Cartago, Marcus till Bocas del toro och Leffe blev lamnad ensam kvar.
Nar jag kommit hem sa gick jag till barnhemmet. Den nya tjejen, Doris, har kommit. Fast hon skulle bo har men det har kranglat till sig med oTec sa just nu bor hon med en annan volontars familj. Hoppas det loser sig och att hon far bo har, jag vill ha lite company! Iallafall, Johan trillade och slog i huvudet idag. Shit vad radd jag blev. Pa 10 sekunder blev det vaaarldens bula. Aldrig sett nagot liknande. Julian hamtade is och jag satt med Johan i knat och sag bulan vaxa. Riktigt obehagligt! Jag och Nicole var jatteradda att han fatt hjarnskakning vilket han mycket mojligt kan ha fatt.
Sen tog jag, Nicole och Julian typ 10 barn till parken. Detta ar mycket da ett av barnen ar autistisk och ett av barnen har svart att ga. Jojo ar dessutom bara tva ar sa henne fick man bara nastan hela vagen. Vem behover trana pa gym liksom..?
Sen skulle tjejerna ga pa toa.. En tjej hann inte till toan sa vi fick ga hem ratt snabbt.. Sen hade jag varit dar mina fyra timmar sa jag hjalpte tjejen byta klader sen traskade jag hem. Sen dess har jag typ inte gjort nagonting.
Jag haller pa att bli forkyld vilket suger pa riktigt. Ont i halsen, snorig och jag kanner pa mig att det kommer vara kallt inatt. Man kanske borde inforskaffa sig en snygg flanellpyjamas i oversize. Skulle vara ratt nice!

Nyss ringde Leffe och lattade sitt hjarta. En kvinna som bor hos Janette ar superreligios och tvingar Leif att prata med henne om religion vilket han inte ar intresserad av alls. Sant ar skitjobbigt. Folk som ar helt insnoade pa sin asikt och vagrar hora nagon annans. Dessutom marker man val om nagon inte vill prata om nagot? Vissa manniskor alltsa.. Gringos..

Det har varit en superbra helg. Det ar sa skont att traffa folk som man kan prata med om sa mycket olika saker. Om typ allt kanns det som. Vi har asikter och de ar inte alltid samma men de grundas i samma varderingar. Man far se saker ur andras perspektiv och man forstar hur de tanker.
Jag alskar att sitta och lyssna till historien av andra manniskors liv. Bade Marcus och Leif ar valdigt oppna och de har sa mycket att beratta. Om livet, om tankar, om drommar. Trakigt att helgen gick sa himla fort. Men det ar val det som hander nar man har roligt. Priset som ar vart att betala.

Man traffar sa mycket fina manniskor nar man reser. Det otroliga ar att man lar kanna varann sa snabbt nar man ar utomlands. Tiden har ar inte som tiden ar i Sverige. Har kanner man varann efter en dag. Man kan fa en "basta van i landet" efter en dag. Man planerar att resa nagonstans fast man inte riktigt kanner varann. For man tycker man gor det. Man tycker att man kanner varann och har gjort det lange. "Vi ses om en manad" - det ar ju inte sa lange. Det ar lugnt! Hemma i Sverige ar en manad en lang tid. Har kanns det inte sa lange. En manad gar snabbt har.
Kvallarna ar daremot bitvis sega. Jag blir lite socialt stord ibland..

Klockan ar tio i nio och jag kanske ska sova lite eller nat.. Har inget annat for mig. Forra veckan lyckades jag hitta en kanal som sande Big bang theory. Man kanske borde leta upp den kanalen igen.

Karlek till folket!

Puerto Viejo

I fredags kvall lyckades jag bli overtalad att dra till Puerto Viejo tidigt pa lordag morgon. Jag fick packa upp min packade vaska, packa vaska till Puerto Viejo och packa den andra vaskan med resten (skulle vara ute ur mitt rum pa lordagen). Dumpade den stora vaskan i ett annat rum i huset.
Pa fredagkvallen drog jag ut och at med norskarna (nastan alla iallafall...). Vi at pa cafe mundo. Hur mysigt som helst! Pastan sag sa sjukt god ut. Aker jag dit igen sa blir det helt klart pasta!
Efter det drog vi till en jazzbar men jag drog hem ganska tidigt eftersom jag inte hade packat klart. Jag gick och la mig efter midnatt efter att ha lyckats spilla flackborttagningsmedel pa benen. Det sved lite sa somna var inte jattelatt. Vid klockan fem pa morgonen begav jag mig till busstationen for att haffa bussen kl sex.
Runt halv elva var jag framme i Puerto Viejo och forsokte ringa Marcus och Julius men kom inte fram. Sa jag satte mig pa en trottoarkant och undrade hur jag skulle hitta dom eftersom jag inte visste vilket hostel vi skulle bo pa. Som tur var passerade deras bil busstationen sa det loste sig :)

Val framme pa vart hostel visade det sig att det inte funnits tillrackligt manga rum sa jag fick en hammock. Det fanns stora "rum" (utan vaggar) som hade massa hammocks (=hangmattor) som man kunde sova i. Det fick bli att boka en san men som tur var kunde jag ta Julles sovplats pa natten :)

Dagen var effektiv med tanke pa mina 4 timmars somn. Vi gick runt lite och kollade vad som fanns att gora. Jag och Marcus spelade gitarr och sjong ratt sa lange. Sen gick alla och vilade sa vi tog en promenad langs stranden. Vi stotte pa lite folk varav en tjej fran Kalmar som gatt pa Mjolnerskolan. Varlden ar liten!
Vi gick vidare mot en strand. Vi gick typ uppe i buskaget och jag ar 99% saker pa att jag sag en dod orm. Huvudet var typ lika stort som en knytnave. Marcus var tveksam och petade pa den med en pinne (gaaaleeen) men den var tydligen stenhard. Jag tror anda att det var en orm och att han sa att det inte var det bara for att lugna mig (ni vet ju hur radd jag blir)..
Sen var vi framme vid stranden och det var huuur fint som helst! Jattefin sand och en cool steno ute i havet. Vi satte oss lite och snackade. Sen la vi oss pa rygg och fortsatte prata. Sen hade jag sand overallt fram till igar. Trots att jag duschade. Nar det blivit morkt gick vi hemat, langs vagen - INTE skogen. Sen kopte vi lite mat som vi lagade, de andra var inte hungriga av nagon anledning. Vi stekte massa gronsaker och hade i creme fraishe och nagon krydda. Skitgott! Jag forsokte steka agg till. De blev lite sadar halvsnygga men..  Skyller helt klart pa stekpannan!
Pa kvallen blev det allsang. Hamtar man en gitarr sa flockas folket. Nar den tyska kvinnan tog over gitarren blev det den dar " In the jungle, the mighty jungle where the lions sleeps tonight" (tror den gar sa..) typ 10000 ggr. Vi trottnade och gick till elden som gjorts mellan vart hostel och stranden. Skitmysigt men de brassade pa den sa mycket att det blev hur varmt som helst.
Efter ett tag var det dags att dra sig tillbaks sa Marcus och jag kollade pa 127 hours. Vi kom fram till att man alltid ska saga vart man ska samt om man gar och hikar i bergen borde man ta med sig en vass kniv om man nu blir tvungen att skara av sig armen...
Nagon gang under kvallen gick vi dessutom med agaren till Rocking J's (vart hostel) till hans inspelningsstudio som han hade pa baksidan. Marcus fick spela trummor och jag och en amerikansk tjej blev tvugna att sjunga. Vi sjong tydligen refrangen men i mina oran lat det som "ooooooooooooooooooo". Det var skitskumt dar nere sa vi stannade inte lange alls. Det var skitkallt och stank hasch.. Sangaren var forovrigt superstenad.

Morgonen efter var det lite taskigt vader sa vi bestamde oss for att aka hem en dag tidigare. Det gjorde inte sa mycket. Eftersom man dagen innan trodde man hade en dag till sa njot man verkligen av den dagen. Sen nar det blev att vi akte hem dagen efter sa gjorde det inget for man hade sluppit "vi-aker-hem-imorgon-angesten". Vi vantade pa frukosten i typ en timme och alla var ganska irriterade. Frukosten ar ju speciellt kanslig. Sa tips till folket: Bor ni pa Rocking J's hostel at INTE frukost dar. Vi fick inte ens det vi skulle ha..

Klockan ett tog vi bussen tillbaks till San Jose. Alla verkade lyckas somna utom jag (jag var sjukt overtrott). Jag blev trott mot slutet men da borjar vi kora i bergen och det kandes som man akte bergochdalbana. Pa riktigt. Uppe i bergen dessutom. Men hem kom vi trots allt :)

Pa kvallen gick vi pa bio, de tre musketorerna. Ganska sent, 21.30. Sent for nagon som sovit 8 timmar pa tva dygn iallafall. Jag somnade nagra ganger under filmen..

Det basta var hur Marcus forst tappar bort sin jacka pa varuhuset. Sen lyckades han kopa en biljett for mycket sa han ger bort den ena till en person i kon. Sen nar vi ska ga in sa hittar han inte sin egen biljett. De slappte in honom iallafall for de fattade att han hade kopt en. Snalla biogubbar! Man kanske borde testa samma grej i Sverige?

Mandagen spenderades hemma hos Marcus och Julius och med en lchf-sokning pa Walmart utan storre lycka. Det finns inga feta grejer alls forutom ost. Sen motte vi upp Hanna och Hanna och gick till en supermysig marknad. Dar kommer alla presenter inhandlas utan tvekan. Alfonso fixade skjuts med sin kompis sa jag slapp ta bussen hit till Cartago. Lite dyrare men helt klart vart det. Mitt rum har ar lika stort som vardagsrummet var hemma i Guadalupe..

Tack for denna helg svenskar! :) (bilder finns pa facebook)

Casa del pan

Brodets hus (eller hus av brod?) kallas barnhemmet som jag kommer vara ungefar 1,5 manad pa.
Idag var forsta dagen och den var speciell. De flesta barn brydde sig inte om att det kom en till volontar. De har redan 4. Tva tjejer i min alder fran Schweiz och Osterrike, en pojkvan till en av tjejerna och en kvinna fran USA.
Frsta delen av dagen bestod av att ga runt med Victor Manuel som ar minstingen. Han kan ga om man haller i honom. Hans mamma och storebror bor ocksa pa barnhemmet. Det ar ett privat barnhem sa det ar lite speciellt. De tog in Victor Manuels mamma nar hon var gravid med honom. Hon skulle lamna av sitt forsta barn som blev till genom en valdtakt. Agaren forbarmade sig over henne och tog in henne i huset. Barnen bor pa barnhemmet och hon jobbar 6 dagar i veckan i en affar.
Det finns tva pojkar med nagon sorts diagnos. Den ena pojkens kan jag inte urskilja. Den andra pojken, Louis (stavning?) drog med mig ut pa promenad innan jag markt av nagonting. Han tog mig i handen, pekade ut genom gaten, mannen sa "quiere caminar" (han vill ga) och sa gick vi. 25 meter senare inser jag att Louis ar autistisk. Bra att jag gar ensam med honom i en stad jag inte kanner igen. Han ar otroligt facinerad av vatten. Hela tiden gick han och slangde pinnar och annat i rannorna dar det rann vatten. Sen gick han in i affarer och oppnade frysar och svalkade sig. Jag forsokte fa honom att ga darifran men det ar svart. Det ar forst nar man blir mer bestamd och sager "Vamos, ahora!" som han foljer med. Han stannar vid alla telefonautomater och latsas gora telefonsamtal. Stannar en buss sa verkar han vilja hoppa pa den. Man far halla i honom ganska rejalt. Han ar stark for att vara typ 12 ar.
Han blev tydligen endast matad med kaffebonor som barn. Vet inte hur eller nar han kom till barnhemmet men den manlige agaren tar verkligen hand om honom. Han bryr sig mer om honom an de andra barnen. Louis behover lite mer an vanliga barn.
Nar vi var i parken behovde han ga pa toa. Det han gjorde var springa in pa toaletten, oppna "locket" vid spolningen for att se vattnet spolas. Han gillar verkligen vatten..

Den forsta flicka som kom fram och kramade sig hette Anita. Hon ar runt 8 ar skulle jag chansa pa. Det var inte forran efter ett tag jag sag att hon hade stallningar pa benen och att hon gick annorlunda. Jag fragade tjejen fran Osterrike vad som hant med henne. Hon foddes normal men hennes foraldrar slog henne sa mycket att hennes ben blev forstorda och hon kommer aldrig kunna ga normalt. Jag mar illa bara jag tanker pa detta. Hur kan man gora sa?

Det finns tre systrar som bor pa barnhemmet ocksa. Den minsta ar varldens charmigaste, Brittany. Hon ar kanske fyra ar och de andra aldre. Jag fragade hur de hamnade pa barnhemmet. Tydligen var deras mamma en fattig prostituerad (det ar lagligt har). Problemet var att de var sa fattiga att de var tvugna att dela sang med sin mamma. ................
Flickorna hade for en manad sen blivit kidnappade fran barnhemmet av sin biologiska pappa. Polisen hade letat efter barnen och efter tre veckor hade de hittat dem (forstar ni hur seriost barnhemmet ar nu? Polisen lar fatt ganska bra betalt for att hitta barnen. Annars hade de nog inte brytt sig sa mycket).

Det ar sa hemskt hur deras liv startade. Det ar jobbigt nar de borjar grata och ropar efter sin mamma. Det finns nog alltid en speciell koppling mellan ett barn och dess mamma. Sa ar det bara.

Efter jobbet gick jag och de tva tjejerna (jag ar SA dalig pa namn...) till stan. Jatteskont att ha gangavstand till centrala Cartago och det tar typ 2 minuter att ga till barnhemmet. Lite langre till busstationen dar San Jose-bussarna gar men det ar val bara att ta buss eller taxi dit. Det gar ju att ga om man inte har sa mycket grejer med sig.
Vi kopte lite fika och satte oss vid nagon ruin som ligger i stan. Vet inte vad det ar for ruin men.. Heter det ruin..?
Vi letade gym ocksa och hittade ett skitstort fast det var ganska dyrt. 15 000 colones i manaden. Det ar ungefar 30 dollar vilket blir ungefar 180 kr. Eller? Samst pa matte..
Jag hittade hem sjalv dessutom! Hela vagen fran stan och hem, winner!

Imorgon ska jag och de andra volontarerna ta med nagra barn pa bio. Det blir nog kul. Aven om jag inte kommer forsta nagot eftersom filmen ar pa spanska.. Men kul anda :)
Manga verkar vara har for att lara sig spanska.. Jag ar har for upplevelsen. Sen att lara sig spanska ar bonus men det ar inte darfor jag ar har.

Nuuu ska jag kanske kolla lite pa min tv med engelska kanaler! :)))
Som ett barn pa julafton..
Pura vida!

Jordbavning

Klockan var 1 sa da satt jag nog pa bussen..

 

"On Wednesday, November 2, 2011 at 1:01 an earthquake was recorded in Costa Rica.  The location was 21 S. of Puntarenas, and 51 miles west south west of San Jose, the capital of Costa Rica. The exact location is 9.654°N, 84.788°W in the Gulf of Nicoya between Playa Herradura and Tambor on the Nicoya Penninsula.

Seismologists at the U.S. Geological Survey are reporting the quake was measured at a magnitude of 5.4.

In Nuevo Arenal, approximately 50 miles north of the epicenter, the author felt the floor shake.  However, no damage occurred in this area.


Continue reading on Examiner.com Costa Rica hit by Earthquake - National Costa Rica | Examiner.comhttp://www.examiner.com/costa-rica-in-national/costa-rica-hit-by-earthquake#ixzz1cg828erI "

Torsdag

Inatt sov jag lite sadar bra. Det berodde delvis pa bion. Inte for att filmen var sa laskig utan for att det var sa kallt i biosalen att jag blev lite forkyld. Vaknade upp med ont i halsen. Kuul.

Nyss fragadae Marta mig om jag kande jordbavningen igar. Den hade tydligen varit tillrackligt stor for att man defenitivt ska marka av den. Yorleni visade hur mycket hennes bank hade skakat (ja, hon lar ha overdrivit men anda). Den hade varit klockan tva igar eftermiddag. Jag forsoker komma pa vart jag var klockan tva.. Antingen pa bussen eller i mitt rum. Pa bussen skakar det alltid sa mycket sa dar marker man inte av nagon jordbavning. Vart hus skakar sa fort ett stort fordon kor forbi sa det ar inget konstigt med det. 

Snart ska jag skypa lite med mami och sen maste jag plugga. Jag ar samst pa att plugga. Imorgon ar sista dagen i skolan.. Pa lordag aker jag till Cartago sa hoppas pa fin mat imorgon! Borde borja packa idag med. Det ar ett pussel att fa ner allt i vaskan vill jag lova..


Torsdag

Inatt sov jag lite sadar bra. Det berodde delvis pa bion. Inte for att filmen var sa laskig utan for att det var sa kallt i biosalen att jag blev lite forkyld. Vaknade upp med ont i halsen. Kuul.

Nyss fragadae Marta mig om jag kande jordbavningen igar. Den hade tydligen varit tillrackligt stor for att man defenitivt ska marka av den. Yorleni visade hur mycket hennes bank hade skakat (ja, hon lar ha overdrivit men anda). Den hade varit klockan tva igar eftermiddag. Jag forsoker komma pa vart jag var klockan tva.. Antingen pa bussen eller i mitt rum. Pa bussen skakar det alltid sa mycket sa dar marker man inte av nagon jordbavning. Vart hus skakar sa fort ett stort fordon kor forbi sa det ar inget konstigt med det. 

Snart ska jag skypa lite med mami och sen maste jag plugga. Jag ar samst pa att plugga. Imorgon ar sista dagen i skolan.. Pa lordag aker jag till Cartago sa hoppas pa fin mat imorgon! Borde borja packa idag med. Det ar ett pussel att fa ner allt i vaskan vill jag lova..


Torsdag

Inatt sov jag lite sadar bra. Det berodde delvis pa bion. Inte for att filmen var sa laskig utan for att det var sa kallt i biosalen att jag blev lite forkyld. Vaknade upp med ont i halsen. Kuul.

Nyss fragadae Marta mig om jag kande jordbavningen igar. Den hade tydligen varit tillrackligt stor for att man defenitivt ska marka av den. Yorleni visade hur mycket hennes bank hade skakat (ja, hon lar ha overdrivit men anda). Den hade varit klockan tva igar eftermiddag. Jag forsoker komma pa vart jag var klockan tva.. Antingen pa bussen eller i mitt rum. Pa bussen skakar det alltid sa mycket sa dar marker man inte av nagon jordbavning. Vart hus skakar sa fort ett stort fordon kor forbi sa det ar inget konstigt med det. 

Snart ska jag skypa lite med mami och sen maste jag plugga. Jag ar samst pa att plugga. Imorgon ar sista dagen i skolan.. Pa lordag aker jag till Cartago sa hoppas pa fin mat imorgon! Borde borja packa idag med. Det ar ett pussel att fa ner allt i vaskan vill jag lova..


Onsdag

Vad trott jag har varit idag! Sinnes. Tatiana (min larare) tyckte det var jattekul.. Jag sov anda manga timmar men jag har borjat vakna runt tretiden pa natterna. Inte kul nagonstans.
Jag lyckades hitta maxfactor pa ett apotek idag. Pa ett apotek.. Glad blev jag iallafall. Sa mamma, du slipper skicka :)

Skypade med Hanna i mer an 1,5 h idag med. Sen hade jag tankt plugga men da fick jag ett sms fran Stefan att de skulle dra pa bio sa jag sket i plugget.. De sa att vi skulle se en actionfilm med Nicolas Cage. Namnet stod pa spanska sa jag sag inte vad den hette forran den borjade. "Season of witches".. Later inte riktigt som min typ av film och det var det inte heller. De flesta tyckte sakert inte ens den var laskig men det tyckte jag.. Satt och holl for ogonen och skrattade for mig sjalv. Bara for att jag ar sa lojligt radd..


Far se om det blir nagon somn inatt, annars skyller jag pa norskarna!

Heyya!

Daligt med blogguppdatering men det kommer bli battre. Nu har jag lyckats kopa mobilt bredband. Efter lite om och men..

 

I Costa Rica ar allt bra. Hade en liten svacka de forsta dagarna nar jag undrade var jag gjorde har men det har blivit battre. Det blev mycket battre sa fort jag traffade andra volontarer. Det visade sig att det har bott tva svenskar och tva norksar tva hus bort fran mitt under hela tiden jag varit har. Jag traffade dom forsta gangen i torsdags. Det var synd att svenskarna drog till Panama redan dagen efter men en av dom kommer tillbaks hit iallafall. Fast da har jag dragit. Tur att landet ar stort som en arta. Jag ska iofs bara 45 minuters bussresa harifran.

 

Jag har borjat tanka lite pa mitt projekt och borjat tanka pa om jag ska ha lite fler. Jag vet inte riktigt vilka som finns. Jag vantar med att leta upp det tills jag har internet pa min egen dator. Det blir nog iallafall mer an ett.

 

Min superlosa plan ser ut typ:
November och december: Barnhemmet i Cartago och kanske nagot mer.
Januari och februari: Ett eller fler projekt nagon annanstans.
Mars (eller februari kanske?): Forsoka fa med mig nagon att resa runt. Man kan hyra ett rum hemma hos nagon har i San jose. Typ sa som jag bor nu. Man betalar 1000-1500 kr ungefar for en manad. Sen har man sin bas dar. Man packar en liten vaska med det man behover och sa drar man runt i landet och ner till Panama. Nagon gang i januari maste jag till Panama for att fornya passet. Det ar lite langre bort an Nicaraguas grans men alla sager att Panama ar finare. Kanske blir bada, vem vet.
April>: Se hur mycket pengar som finns kvar. Tillrackligt for att ta ett projekt till, tillrackligt for att resa runt lite till eller om det ens finns tillrackligt for att stanna i landet.

 

Hemresan blir nar man trottnat eller nar pengarna ar slut. Hellre gora mycket och att pengarna tar slut snabbare an att gora lite och stanna langre.
Sa ser min losa plan ut. Jag gillarn! Men som sagt ar den ratt los. Kanske blir att man reser i februari istallet eller nagot.Beror lite pa nar man lyckas dra med nagon.

Alltsa det gar myror pa min dator hela tiden. Jag antar att det bor myror i gaderoben. Eller, myrliknanade saker iallafall. Ratt saker pa att de varit och kakat lite pa mina horlurar med.. Idag sag jag forsta kackerlackan hemma hos oss. Fast den var redan dod och ganska liten. Nar jag kollade pa film hemma hos de andra for nagra dagar sen sa skedde det en kackerlackattack.

 

Annars simmar allt ratt lugn pa denna sidan av jorden.
Jag har daremot ingen koll pa vad som hander i varlden. At all. Har det hant nagot stort?
Jag har heller ingen aning vad som kommer bli av denna mat. Hemma at jag ju inte pasta, ris, potatis och sant. Har ar det allt jag ater. Gallo pinto minst en gang om dagen. Oftast tva, ibland tre.
Gallo pinto = ris och bonor. Ibland ar det nagot till och da ar det helt okej. Pa morgonen brukar jag fa gallo pinto, stekt agg, frukt och te. Det ar helt okej. Ibland far man till och med toast till – DET ar fint!

 

Det godaste vi haft har so far ar tortillas med kottfars i och sallad till, nagot sorts brod som stektes och det var kott i och tortilla med kott och coleslaw pa. Det var gott!

 

Den varsta matdagen var i borjan innan jag vant mig vid gallo pinto. Da var det agg, ris och bonor till frukost. Ris, bonor, lite sallad och lite kott till lunch. Kvallsmaten var hemsk. Det var en brun soppa (jag anar att den var gjord pa bonor) med ett kokt agg i och ris bredvid. Soppan var liksom inte ljusbrun/transparent. Den var brun pa riktigt. Hade nagot legat pa botten hade man inte sett det.

 

Vissa grejer har varit lite sadar. Det var nagon konstig version av potatisgratang for nagon dag sen. BARA potatisgratanggrejen. Jag gillar ju inte ens potatisgratang hemma. Potatismoset jag fick en dag var daremot helt okej. Det var lost och okryddat (inget ar kryddat har..) men jag sag ju iallafall vad det var.Det var saklart bonor med och jattelite kott och morotter.

De ater inte tillrackligt med kott har.  Kanske darfor alla ar sa korta. Jag ar langst i huset utan tvekan. Minst ett huvud langre an Marta och jag ar latt langre an Brian ocksa.

 

I lordags var jag och Brian pa San Pedro mall och forsokte fixa internet. Skitkrangligt och olika priser overallt for samma skit. Jag fattade inte riktigt vad Brian menade och jag tror inte han fattade riktigt vad forsaljerskan menade eller sa fattade inte hon vad vi menade. Aa, krangligt. Nar vi stod i ko pa mallen sa kande jag hur musklerna i vaderna ryckte. Det hander men inte sa ofta. Oftast nar jag gjort nagot skitjobbigt. Mitt ena ben ryckte skitmycket nar jag gatt pa kinesiska muren till exempel. Vi hade gatt tre vaningar upp och jag blev skitdeppig och trodde att alla muskler i benen bara tynat bort eftersom det tydligen var sa anstrangande. Sen sager Brian ”Can you feel that?”. Forst trillade inte poletten ner, men nar den val gjorde det.... ”So the floor IS bouncing?”. Lite oroande nar man ar pa tredje vaningen. Pa vagen hem var det morkt ute och hur manga som helst hade jattelaskiga sminkningar (halloween). Som om det inte ar tillrackligt laskigt liksom.

 

I morse borjade jag pa min dream catcher! Jaa, Brian har lart mig hur man gor och han har fixat massa fina fjadrar och sant med. Sen var det dags for skolan sa jag tog sallskap med Teva och Stefan. Min nya larare ar skitrolig! Den forra bara massa grammatik och sant. Det kanske ar att man under andra veckan ska borja prata. Vi pratar bara hela tiden. Grammatik i kanske tio minuter av  tre timmar. Igar pratade vi om droghandeln i Syd och Centralamerika, om mulor och fangelser. Idag pratade vi om lite allt mojligt. Kungariken, djur (jag forsokte forklara historien om pojken som trillade ner i ett bjornide, haha), om fobier, homosexualitet, aktenskap och det roligaste var nar hon sa att killar bara tanker med en sak. Hon menade det verkligen med. Det ar roligt nar en 49aring sager nagot sant.
Sen kom vi overrens om att det faktiskt finns bra killar men bada utbrast samtidigt ”DONDE?”. Hon ar bast!

 

 

Vet inte om texten ar sammanhangde eller inte. Jag har skrivit lite under hela veckan sa ibland kan dagarna blandas ihop lite. Men hoppas det ar lasbart!

Jag forsokte ladda upp bilder men det tar forever and a minute. Sorry..


RSS 2.0