evil eye

Welcome to China.

Har ar det helt acceptabelt att spotta. Nu snackar vi pa riktigt. Man staller inte handvaskan pa golvet nagonsin, for de spottar inomhus. Pa restauranger, i klassrum, pa tunnelbanan...

Sma barn anvander inte blojor. De anvander byxor som ar oppna i rumpan som gor att de enkelt kan satta sig ner och gora sina behov varsomhelst. Pa exempelvis tag eller mitt pa torget.

Det ar inte ovanligt att folk gar baklanges. De gor det for att trana sin balans och helt enkelt for att visa att de kan.
Det ar inte heller ovanligt att folk gar ensamma och klappar i handerna, har inte listat ut vad det ar bra for an..

GLOM den vasterlandska blygsamheten. Den existerar inte har. Att barn stirrar - fine. Men ALLA... Jag testade en jacka igar pa stan, insag att alla stirrade pa mig- tog av mig den och gick darifran.

Lose face - really bad. Man maste akta sig sa man in te gor sa att en kines "skammer ut sig". Detta brukar resultera i att en tjej halva ens egen storlek bar pa alla ens vaskor. Hon erbjuder sig och man far inte saga nej,gor man det sa gor man sa att de lose face. A andra sidan ar de alltid glada och trevliga.

De ger inte upp. Igar fragade vi var grindvakt,som inte pratar nagon engelska, hur man far igangspisen. Det kom ingen gas. Vi pekar pa spisen och visar att den inte funkar. Hon forklarar pa kinesiska. Hon ser att vi inte fattar sa da borjar hon mala i luften. Vi hamtar papper och penna och hon skriver de kinesiska tecknen ( For det forstar ju vi....). Vi tackar iaf och hon gar. Hon kommer tillbaka tio minuter senare med en man och en tandare. De inser att det ar gasen som inte flodar, hamtar nagon annan och kommer till slut tillbaka en sista gang for att fixa det. Att misslyckas ar antagligen sammankopplat med losing face, det skulle forklara varfor de forsoker sa mycket.

Det finns inga trafikregler. Det finns ingen hastighetsgrans. Det finns inga hoger/vansterregler. Det finns inga filer. Trafikljusen blir antagligen bara sedda av vasterlanningar som far panik nar taxichaffisen kor mot rott. Det ar aven dessa vasterlanningar som ar nara att bli pakorda nar de trippar over overgangstallet vid gront  ljus utan att titta sig runt.
In traffic it's chicken race all the way.
Har trots allt detta inte en enda olycka an, sa deras satt verkar ju funka relativt bra.

Kina. Asien. Squatting toliets. Jag har flera ganger kommit pa mig sjalv att valja squatting framfor vanlig toa. Det ar sa mycket mer hygieniskt att inte rora nagonting. For ovrigt alskar jag skyltarna som ar vid de vanliga toaletterna: Please do not step onto the toilet.

De har sa roliga skyltar har. I tunnelbanan sa ar det en skylt precis over sjalva tunneln, som tagen aker i, som sager: No entry. Really..?
Vid ambassader sa ar det en skylt som forbjuder terrorister och bilbomber. Ar det okej pa andra stallen...?

For nagra veckor sedan var vi pa en grym akrobatshow. Helt otroligt duktiga. Akrobater pensioneras nar de ar 18 ar har, deras kroppar ar for slitna. (what?)

Det regnade igar. Jag gillar inte regn hemma i Sverige heller, men detta ar varre. Det finns inga brunnar sa vattnet flyter mest bara runt. Vi gar upp for en ganska lang trappa nar vi ska ga hem och det var som att ga motstroms i en liten fors. Vattnet rann nerat och riktigt skvatte vid varje trappsteg. Dessutom, far man regnet mot bar hud sa kliar det sa sjukt mycket. Allt vatten, ink regn, ar sa sjukt fororenat har.

Det har inlagget blev sa langt att jag inte ens orkar lasa igenom om allt ar korrekt svenska, men blir lite forvirrad nar man skriver svenska eftersom man bara pratar engelska. Manga ord later sakert jattekonstiga men ni forstar nog vad jag menar.

Lite tomt utan chingchongann. EVIL EYE!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0