Fuck the farewell dinner

Farewell dinner blev inte riktigt som planerat igar. Vi skulle vara klara vid 18.20 sa jag tog en liten tupplur och en dusch. Efter duschen borjade jag ma skitdalig och la mig pa sangen. HEJ MATFORGIFTNING! Toan var saklart upptagen eftersom fyra tjejer skulle gora sig redo for middagen sa jag fick helt enkelt hamta papperskorgen och ga ut pa balkongen. Nar min Subway kommit ut den otrevliga vagen sa var klockan fem och jag madde fortfarande ganska daligt. Anna sa att om jag stannade hemma sa skulle hon med stanna hemma, aven om jag sa att hon var tvungen att aka. Sa jag fick helt enkelt gora mig iordning, aka till middagen och aka hem en kvart senare. Jag satte mig i en taxi och jag akte hem. Jag satt och tyckte synd om mig sjalv. Slappte ut alla kanslor. Jag madde skit och ville hem till mamma. Faktumet att alla vi som ar har skulle splittras tva dagar senare gjorde ingenting battre. Vet faktiskt inte riktigt hur jag kommer klara att lamna de narmaste. Jag och Anna lag och pratade i typ en timme i morse nar vi vaknade, hur mycket kommer man inte sakna det pa en skala.

Jag kom hem och lanade Evelinas dator och tittade pa Sommaren med Goran vilket gjorde mig pa lite battre humor. Vid elva pa kvallen ringer min mobil, och det visar sig vara en man som hittat Anns planbok, nycklar och mobil. Ringde runt till folk for att fa tag pa Ann och delade de goda nyheterna. Det var ratt skont att vara hemma trots allt. Klart att jag hade velat ga ut, men igar var min forsta ensamma kvall pa en manad. Det var lite jobbigt nar man skulle sova daremot. Jag visste att jag var helt ensam i min trappuppgang eftersom alla var pa middagen. Jag vaknade ibland och undrade var Anna var innan jag kom pa att alla var och festade. Shit went down last night. Alla blev tydligen helt tokiga. Fri bar till 02.00...Folk fick aka hem med hjalp av larare och anstallda pa TTC for att de var sa fulla. Vissa deckade pa campus, spydde ner taxibilar, spydde ner klubben, folk gick hem med personer som var nagon annans flamma, folk var forsvunna i morse och vissa har tappat bort allt de ager och har.. Jag missade helt enkelt den galnaste kvallen, men jag slapp a andra sidan gora nagot dumt sjalv. (Forsoker se det positiva i det....)

Vi far se hur vi ska spendera nastan allas sista kvall i Beijing. Alla ar nog bakis men ingen brukar bry sig :)


sista skoldagen och farewell dinner

I forrgar akte jag, Ann, Christine, Andrew, Becky, Oscar, Anna, Tyler och Anthony pa jakt efter en speciell restaurang som hade ryktet att ha sjukt goda hamburgare. Vi akte tunnelbana men hoppade av pa fel station sa vi fick ga ganska lange. Det hade inte gjort nagonting om jag inte hade varit skithungrig...
vi kommer fram som till en liten stad i sjalva Beijing, ganska nara Tien'anmen square (obs egen  stavning). Det var ett sa sjukt mysigt hak. Det var ett hostel egentligen, och pa vaggarna, borden, taket, overallt hade backpackers lamnat meddelanden. De spelade engelsk musik och hamburgarna var verkligen jattegoda. Vi traffade tre killar fran London som hade backpackat i sex manader i aus, nya zeeland, kambodja, vietnam, thailand... Enligt dom var det svarast "to wing it" i Kina. Det ar sa extremt daligt med engelska har. Vi har fatt erbjudande om att aka till Vietnam och undervisa barn i engelska dar, jag har inte riktigt funderat pa det men det later ganska intressant. Isf kan man aka dit efter jul och kora fem manader dar istallet for fem manader till i Kina. Men som sagt, har inte riktigt tankt pa det.

Igar efter skolan sa stack jag, Linda och Martha till H&M! AWESOME. Kopte lite saker som jag saknade, en lararkjol till exempel. Det blir lite dyrare nar man shoppar dar men man far iaf kvalite och man far faktiskt prova kladerna innan man koper dom... Kopte aven en jattefin klanning pa Zara som jag ska ha ikvall pa Farewell Dinner. Kanns lite trakigt att vi snart lamnar Beijing. Nastan alla aker pa lordag, tva personer aker pa sondag men jag och sex till aker pa mandag. Kanns faktiskt grymt skont. Vi slipper stressa. Vi har tre dagar mer i Beijing an de flesta andra.

Vad galler den klassen som vi undervisat de senaste fem dagarna sa ar jag helt chockad over vissa saker. De kan sa mycket om vissa grejer. Det ar inte svart att lista ut hur det lar sig saker - traggla. Alla har engelska namn for att underlatta for oss. William kom fram till mig idag och fragade vart i Sverige jag bodde. Jag sa att jag bodde i sodra Sverige och ritade en taskig version av Sverige pa ett papper. Han pekade direkt ut vart stockholm lag. Nar jag visade vart jag bodde sa fragade han om det inte lag en o intill. Och sen en rund o bredvid. Sen sa han vart norge, oslo, danmark och kopenhamn lag. De visste vilka lander som omringade schweiz, det vet knappt jag? Helt tokigt. Igar var det aven Williams fodelsedag sa vi sjong for honom och gav alla elever godis. Idag kom han fram och gav oss varsin solfjader och tackade sa jattemycket for att vi hade uppvaktat honom. Han sa att han aldrig i hela sitt liv kommer glomma det. Sen hade han kollat upp hur han sa tack pa olika sprak, sa till mig och Ann sa han det pa svenska och till Ayna pa tyska. De ar sa sota.
Idag lekte vi bara lekar. Forsta timmen var vi utomhus pa deras skolgard. De tittade ganska konstigt pa oss nar vi sa att vi skulle ga ut, haha. Vi gjorde Hokey pokey, Simon says och sant. De tyckte det var jattekul. De ar verkligen omogna for att vara 15 ar.

Ikvall ar det farewell dinner sa jag borde hoppa in i duschen. Slanger nog upp ett inlagg till innan jag aker till Changsha. Peace!

First lesson

Idag hade vi var forsta provlektion. Vi var uppdelade i gruppen om fyra och alla fick en halvtimme var att undervisa. Vara elever var 14-15 ar och det var allt vi fick veta. Nar den forsta personen inledde lektionen sa insag vi att de inte alls var lika bra pa engelska som vi hade trott.. Vissa av mina aktiviteter gick inte ens att genomfora...
Kandes ganska jobbigt nar man kom in i klassrummet och sag tva pojkar sitta med var sin Rubiks Kub. De bytte kub med varandra och vred och vande pa den hur mycket som helst innan de gav tillbaks den. En tredje kille raknade ner och sen borjade pojkarna forsoka fixa till kuberna igen. Sagt och gjort - han som vann klarade det pa typ en minut och hans kompis blev klar nagra sekunder efter. Helt sjukt. Sen tog en av killarna upp en rubiks kub fast det var 4x4 istallet for 3x3. Helt galet.

Lektionen gick iallafall helt okej. Jag fick dom att prata en hel del engelska pa slutet. Det jobbiga var att om man bara stallde fragor sa svarade ingen, och om man pekade ut nagon att svara sa var det ungefar 2% chans att personen faktiskt skulle saga nagot. Nar man gav dem exempelmeningar och bad dem skriva liknande fast med egna ord sa kom alla fram till tavlan och skrev av exempelmeningen...
Vi blev observerade idag av var larare vilket man blir en gang under provotiden. Kanns ratt skont att ha det gjort och slippa gora en detaljerad lesson plan igen. Lamnade aven in sista assignmenten idag, riktigt skont. Nu ar det bara fyra 30-mintuters lektioner kvar att planera for resten av veckan, sen ar det farewell dinner pa torsdag och sen ar vi off till vara skolor.

Jag har fatt en ogoninfektion forresten. Pa nagot satt lyckades jag glomma ta ur linserna i forrgar natt sa igar blev hela mitt oga jatterott sa jag har fatt rocka glasogon idag. Det verkar som manga med linser har problem med dom eftersom typ tre personer idag kom fram och fragade om det var pga mina linser. Det kan aven ha varit sa att jag fick lite regn i ogonen igar eftersom det riktigt oste ner. Det ar inte bra att fa regn i ogonen har for regnet ar sa fororenat att det kan skada ogonen.

Nu ska jag och Ann forberda lite for lektionen imorgon och sen ska jag och Anna aka till IKEA! Det blir antagligen kottbullar och potatismos. Hoppas pa att hitta lite Mmmmmmarabou dar med :)

X

Placement

Idag fick vi reda pa vara placements. Jag ska till staden Changsha i provinsen Hunan. Kom ganska langt soderut, sa jag kommer alltsa koka till november. Det ar fem personer till harifran som ska till samma provins och skola som jag. Ben ar den jag kanner mest av dom. Michael har jag pratat med lite och han ar med supersnall. Sen Mikkel har jag bara halsat pa, och de tva andra tjejerna har jag aldrig pratat med alls. Nastna alla av de jag umgas med har hamnat i min grannprovins Guangdong dit jag egentligen ville komma. Det ar forhoppningsvis inte sa langt med tag, annars far man val bara ta flyget.
Jag ska undervisa i primary school, typ 6-12 aringar. Hade egentligen hoppats pa kindergarden men primary blir nog bra.

Nu ska jag dra ut. Klockan ar nio pa kvallen och vi ska samlas for att fira vara placements. Alla kommer nog inte fira, vissa blev jatteledsna och jattebesvikna. Jag ar iallafall helt okej nojd. Sa om typ 10 dagar gar flyttlasset fran Beijing till Changsha. Jag har ingen aning om hur man uttalar Changsha.. Pinsamt nar folk fragar vart man ska, inte for att nagon vet hur det uttalas men anda.. haha.

gotta go!

Welcome to Beijing

Jag vet att jag ar ganska dalig pa att uppdatera men det ar for att man har sa mycket att gora hela tiden.
I forrgar pluggade jag och Ann nastan hela dagen efter skolan (Det hade antagligen tagit halften sa lang tid om ci inte hade tagit tjejsnackspauser). Igar pluggade vi annu mer. Eftersom folk fyller ar under traningstiden sa hade vi en aktivitet igar eftermiddag och resten av dagen off, jatteharligt. Klasserna tavlade i vattenkrig mot varann, tavlingen var som roda flaggan (eller vad den nu heter) fast med vattenballonger istallet for bollar. 75 personer som bara oste vattenballonger pa varann :)
Efter det fick vi tarta, chokladtarta......... :)))))

I forrgar sa var jag, Anna, Tyler och Daniel pa en pizzeria som ligger jattenara campus, manga har atit dar och sagt att det vart gott sa vi tankte att vi kunde testa. Jag bestallde en margarita och de andra hawaii. Nar vi fick pizzorna var det ingen tomatsas pa dom (??????). De glomde halften av alla mina ingredienser....
Det tog ett bra tag att fa servitrisen att forsta vad som var problemet. Till slut lyckades vi fa lite tomatsas att doppa pizzan i och sen fick vi pommes for besvaret. De gick fran att ligga pa minus till att hamna pa plus, iallafall for ett tag. Vi satt och snackade ett tag efter att ha atit klart och sen bad vi om notan. Da tittar Anna upp i taket ovanfor oss, jag tittade mde upp for jag fattade itne varfor hon stirrade pa roren i taket. Men det var ju inte roren hon tiittade pa, utan pa rattan som sprang pa roren. Welcome to Beijing....

For ovrigt var en av vara larare riktigt taskig mot mig idag. Inte min huvudlarare utan en som vi bara har pa morgonen, Lisa. Vi fick en mening: I maneged to do it, och sen fick vi massa andra meningar som vi skulle passa ihop med den meningen. Meningen It was difficult passade tydligen, men sen sager jag It was fun och det var tydligen extremt jattefel. Hon fragade mig hur jag kunde veta att det var roligt, sa da fragade jag henne hur hon visste att det var svart. Hon blev tydligen stott och var skitotrevlig. Hon forklarade inte ens varfor min mening inte passade. Skitsamma, ingen gillar henne iallafall (och gallande vad jag tycker om henne sa tog hon det till en helt ny niva idag..). Tackar vet jag Robert, den basta lararen efter Moa. Sa mycket engelska som jag lart mig pa dessa tva veckorna har jag inte lart mig i skolan - nagonsin - sammanlagt. Den gransen korsades antagligen efter bara 3 dagar har.

I lordags var vi i The forbidden city. Typ lika stort som Nybro, kandes som det iallafall. Borjar bli riktigt trott pa alla kineser som kommer fram och tar kort pa en. Vissa fragar, de flesta inte. Hur ska man orka med det i ett ar?
Pa vag hem fran the forbidden city valde vi taxi for det tog sa lang tid pa tunnelbanan. Vi vinkade in sakert 20 taxibilar och antingen korde de forbi eller sa viftade de med handen. Vi blev radda att vi inte skulle fa tag pa en taxi.Till slut stannade en till, efter typ en kvarts vevande. Welcome to Beijing..

I fredags var vi ute (forlat att jag mixar dagarna). Vi akte till Mix Club. Ganska dyrt for att vara Beijing. 50 yuan (50 kr) for intrade och 50 yuan for en drink, men de spelade iallafall bra musik! :)
Vid tvatiden sa letade jag och Simone efter en taxi som kunde ta oss till Mcd men ingen verkade veta vart det fanns nagot (och det var inte det att de inte forstod for Simone talar typ flytande kinesiska). Vi bestamde oss for att aka taxi hem och sen ga i typ tjugo minuter till vart narmsta mcd, men vi sag det pa vagen och bad chaffisen slappa av oss. Efter det gick vi till 7-11 och kopte toblerone, gick hem och hade lite gammalt hederligt tjejsnack :)


Det har blivit sa sjukt manga par har! Igar raknade jag och Ann till sju par som blivit "officiella" med det. Det ar anda 14 personer av 75 som typ blivit kara och antagligen en bunt till som inte visar det (Det har ju bara gatt tva veckor!).

I vilket fall langtar jag som fasen efter maten hemma i svennebananlandet. Jag och Ann har bestamt att vi ska ta oss till IKEA och kolla om dom har mamma scans kottbullar.. Maten i canteenen ar sadar.. Det enda jag ater ar typ nudlar, friterade nudlar, bongroddar, brod...
En sak som ar sjukt frustrerande har ar vattnet. Allt vatten i kranarna ar kallt och odrickbart. Allt vatten i flaskorna ar varmt och drickbart. Tvattar bort smink med kallvatten, dricker varmvatten. Vi har inget kylskap.. Kladerna tvattas i kallvatten sa far man en flack sa ar det kort. Handtvatta gar inte heller for det ar ju bara kallt vatten i kranarna, och att fa duschslangen anda till handfatet gar inte. Tro mig, jag har forsokt.
Har iallafall hittat ett cafe nara campus som saljer jattegoda kycklingsmorgasar. Problemet ar att cafeet har free wifi = skithoga priser pa allt atbart.

En dansk tjej har forresten sett en ratta i var trappuppgang. Det ar sa inte okej...

Denna veckan har vi fredag och lordag off! Sweet! Problemet ar val att man maste sitta med sina assignments hela tiden.. Vi lamnade in en assignment i tisdags och en igar. Vi ska lamna in en imorgon, en pa torsdag och en pa sondag. Ja precis, jag har inget liv denna veckan. Jag fick forresten Good pa min forsta assignment. Stegen ar:
Non satisfactory = inte godkand
Satisfactory = godkand
Good = Bra
Very good = mycket bra
Sa jag ar helt klart nojd med mitt Good eftersom engelska inte ar mitt modersmal, till skillnad fran majoriteten har.

Nu har jag val skrivit sa mycket att ingen orkar lasa, men iallafall.. Haha.
Om nagon kanner for att ringa mig sa finns mitt nr pa fb, tror att landskoden ar 0086.

Anyway, ska snart ivag och lana en annan dator och forsoka fa upp lite bilder pa facebook!
Hoppas det funkar, internet lever liksom sitt eget liv har..


Hade jag kunnat stava till hejda pa kinesiska hade jag skrivit det, men jag kan saga det iallafall :)

Simma lugnt! / Sara

Nothing's gonna stop me now

 

Jag sitter pa balkongen och lyssnar pa Phantom Planet - California. Alskar det faktum att klockan ar 22.45 och jag sitter i shorts och linne och svettas pa balkongen.

Beijing, vart ska jag borja. Kulturkrock eller kulturchock? Kanske lite av bada. Av nagon anledning sa har jag anda fallit for den har staden. Staden dar korsa gatan ar en utmaning. Staden dar aka taxi framkallar dodsangest. Staden som aldrig sover. Staden som ger dig allt och lite till. Hur kan man inte alska det har?

Hur charmigt ar det egentligen inte att inte forsta ett skvatt? Alla skyltar, alla innehallsforteckningar, alla menyer och allt annat ar skrivet med tecken. Deras engelskakunskap ar chockerande lag, men min mandarin ar varre.

Jag kanske borde beratta lite om de jag umgas mest med.

Vi borjar med min underbara rumskompis Anna Brooks. Aven om jag ibland vaknar mitt i natten med panik och tror att nagon brutit sig in i mitt rum sa finns det ingen jag hellre hade delat rum med. Hon far mig att skratta till jag grater. En underbar egenskap.

Ann Fernstrom, on top of the world. Det kanns som jag kannt henne i flera ar. Det kanns som vi kan prata om allt och lite till. Det enda negativa ar att hon bor pa sjatte vaningen och jag haller pa att svimma varje gang jag ska ga upp till henne.

Nar vi pratar om Ann sa maste jag saklart namna hennes roomie Simone. Seriost en av de coolaste personer jag nagonsin traffat. Ever.

Tyler Gleason, varldens goaste kille. Jag trodde inte man kunde vara sa snall, verkligen anda in i sjalen.

Saker som jag saknar fran Sverige (inte personer, for ni vet vilka ni ar) ar:
MAT!! GE MIG MAT! Jag skiter i vad det ar for mat sa lange den ar svensk. Jag har inte atit ngt som innehaller mjolk pa tva veckor. Inget smor. Det enda kottet jag atit ar det fran Mc Donalds. Kanns som jag borde gora som Tyler och Anna och kopa vitaminer..

Ikvall ska jag faktiskt ga och lagga mig i tid for imorgon ar det The forbidden city som galler och sen utgang pa det. Galler att vara pa topp.

Btw, jag kanner mig sa lurad och jag ar evigt tacksam till livmoderguden. TACK!

Det var allt for idag, ha det bra i svenneland och jag saknar allt, lite. Tjing! 


Bildbevis pa min existens

Det tog extremt lang tid att ladda upp bilden, sa ni far noja er med en. Har ar iaf jag och nagra klasskamrater (vi ar 72 st) efter vi atit valkommsmiddag :)
Jag sitter mellan tva av mina rumskamrater, jag delar rum med Anna som sitter pa min vanstra sida.
Som vanligt ar klockan typ 00 innan vi kommer i sang och idag vaknade vi 07.25 istallet for 07.00 - vart alarm funkade inte. Blev lite stressigt..
Btw, idag har jag shoppat annu mer. Man kan seriost fa sjukt snygga heels for typ 100 kr har. Jag forsoker halla mig. Jag har redan kopt tva par skor. Kommer nog kopa massa heels och skeppa hem (a).

Maste sova nu! Om ni glomt bort vem jag ar sa ar jag tjejen i svart klanning. Langklanning. Precis. Jag i langklanning. I like it :) GOOD NIGHT !


hanyu

Det ar egentligen meningen att det ska vara massa streck over bokstaverna men jag kan inte hitta dem pa annas brittiska laptop, typ inget ar pa ratt plats...

Klockan ar elva pa kvallen och vi ovar kinesiska. Overskriften betyder "det kinesiska spraket". Vi fattar typ ingenting. Bokstaven X uttalas C, J uttalas T, U uttalas O, Q uttalas typ TSZ. Seriost.... Det finns aven fyra satt att uttala varje bokstav, darav strecken som ska vara over bokstaverna, men jag hittar dom inte som sagt, haha.

Den enda mening vi typ kan ar: Ni jiao shenm mi ngzi som betyder Vad heter du. Det uttalas typ Ni tsjio shengma mingtzu. So confusing...

Nu maste jag slagga, klockan ar 23.10 och det ar en lang dag imorgon med. Anna och jag kommer sakert ha massa tjejsnack som vanligt, men det behover man eftersom man inte har nagra av de vanliga kompisarna (ni ar sa vanliga.... och saaaa saknade).

Nu skrev jag massa har men jag orkar inte skriva det igen, jag rakade ta bort det som vanligt. Sa typiskt mig.

Jag saknar Sverige och ja, ni vet vilka ni ar.
Det laskiga ar att jag typ tanker pa engelska redan.. Skrammande..

Zaijian! (hejda, haha)


Beijing calling!

HEEEEJ! Forlat for att jag inte har uppdaterat. Det finns ingen ursakt, forutom att datasalen inte har AC vilket gor det sjukt varmt har inne. Det ar sjukt varmt overallt, forutom pa vara rum och i klassrummen. Det ar seriost 35 grader kl 9 pa morgonen, minst..

Jag bor tillsammans med tre tjejer i en lagenhet pa UIBE:s campus. Evelina fran Sverige, Monika fran Norge och Anna fran England. Anna och jag delar rum och nar jag ar trott sa brukar det bli att jag pratar svenska, haha. Det ar grymt mycket trevligt folk har! Jag har aven gjort en upptackt - austrlienare ar sjukt trevliga!

Maten ar kanske inte riktigt min grej dock.. Vi ater mat i en stor matsal som ser ut som matsalarna gor pa fangelser i filmer man sett.. Man har massa mat att valja pa som mattanter slevar upp at en, men jag vet inte vad nagonting ar (ingen vet...). Sa de senaste dagarna har jag atit nudlar. Jag testade tofu, uuuuh. Nar man skulle ta upp den sa rakade man liksom dela pa den, det var san los konstistens.. Jag ater med pinnar med, borjar lara mig. Till frukost ater jag ett brod. Seriost bara ett brod. Inget smor. Ingenting. Det finns nget sant. Kineserna ater typ sjogras och brun soppa till frukost (What?). Ikvall ska vi pa valkommsmiddag, antagligen kinesisk mat. Kul. Det ater man ju verkligen inte tre ggr om dagen. Och tank er att i 35 graders varme inte ha tillgang till kallt vatten. Precis, vi har inget kylskap. Vi kan inte ens kopa mat om vi skulle vilja. Sjukt.

Vi borjade med vara lektioner igar, grammatiken var skiiiitsvar men den kommer nog satta sig. Min larare Robert ar seriost hur bra som helst. Vi gar till skola mellan 8.30-15.30 varje dag och jag ar koncentrerad hela tiden. Han ar sa sjukt rolig! Han ar runt 50 ar och fran Kanada.
Mandarinlektionerna gar sadar... Haha. Var larare kan tre ord pa engelska: Very good, again och water. Jag ser ut som ett fragetecken mestadelen av tiden... INGEN pratar engelska har, seriost.. Jag har traffat en kines som kan engelska, och det ar han som ar ledare for teach and travel (organisationen jag ar har med). Och alla forsoker prata kinesiska med oss, aven om de ser att jag inte fattar nagonting. Alla skyltar ar pa kinesiska, all TV, alla menyer, allting. Och nu snackar jag kinesiska tecken....

En av de sjukaste saker jag sett har an sa lange ar faktiskt deras Pringles, de chipsen. Det finns med biff-smak, rak-smak och massa andra sjuka smaker. Later lockande?

Pa fredag ska vi till kinesiska muren och pa var lediga dag, lordag, ska vi forhoppningsvis till den forbjudna staden. Jag ska forsoka slanga in ett inlagg till innan dess.

Jag orkar verkligen inte lasa igenom inlagget, om allt ar lasbart (som sagt - ingen AC..). Ikvall ska vi ha valkommsmiddag, fast det kanske jag redan skrivit..

Jaja, simma lugnt i Sverige! Om ni trenger ett mail fran mig sa far ni skicka ett forst, min mail hittar ni pa facebook. Facebook ar ju tydligen olagligt har, men vi ska forsoka fixa det nar vi far internet pa rummet.
Jag har kopt en mobil for att kunna ringa hem, men det funkar inte. Ni kan ringa mig om ni vill. Jag har ingen aning om vad Kina har for landskod men mitt nr ar iaf:15810631242. Jag ska kunna ta emot samtal, sager dom iaf.. Det ar sa sjukt varmt har inne, maste ga nu. Ha det bra och vi hors!

RSS 2.0